Från bord till jord – att kompostera sitt matavfall

En av de största utmaningarna med trädgård tycker jag är att få bra kvalitet på jorden. De flesta växter jag vill ha i min trädgård kräver näringsrik jord, men på den bergiga kulle där vi bor är den befintliga jorden, ja sådär. Det gäller alltså att jordförbättra hela tiden men att få tag på bra gödsel till jorden kan vara både svårt och dyrt. Nu ska jag berätta för er hur jag jordförbättrar med något som ni alla garanterat har hemma – matavfall!

Bokashi – en fiffig uppfinning

Komposter har funnits länge men oftast utomhus, med trädgårdsavfall snarare än matavfall. I en familj som hos oss med fyra medlemmar blir det en hel del matavfall som ska kånkas och slabbas med ut till soptunnan för att köras bort. Varför inte göra något bra av det istället? Låg mig introducera – bokashi!

Att kompostera med bokashi är ett enkelt sätt att omvandla sina matrester till jord och gödning till jorden – helt utan onödiga kemikalier. Med hjälp av mikroorganismer så kan allt matavfall snabbt omvandlas till jordförbättring du kan använda i rabatterna. Du får riktigt bra jord, blir av med ditt matavfall och ingen näring går förlorad. Nu tar vi det steg för steg!

Det här behöver du

Vi startade med bokashi för två år sedan och är sålda. Såhär gör jag!

  • Det finns en mängd olika startkit och hinkar att köpa ute på marknaden för att kompostera sitt matavfall. Vi har köpt två hinkar från bokashi med tappkran, två startkit där det ingår bokashiströ.
  • Det finns både med och utan kran till hinkarna. Jag tycker kranarna är himla smidiga för då kan du tappa ur vätskan som blir av matfallet och använda till att näringsbevattna. Smart va! Vill du inte ha med kran lägger du tidningspapper eller hushållspapper i botten som suger upp vätskan.
  • Bokashiströ består av vetekli som är fermenterat med bakterier och jästsvampar (effektiva mikroorganismer). När du häller bokashiströ över ditt matavfall i en lufttät hink så startar en jäsnings – och syrningsprocess och mikroberna förökar sig i den lufttäta miljön. Detta gör att istället för att ruttna så syras matavfallet.

Dags att börja kompostera

Okej så du har din/dina hinkar och bokashiströ. Dags att sätta igång!

  • Börja med att bottna din hink med lite bokashiströ. Sedan är det bara att hälla i matrester. Du behöver inte sortera utan släng i allt. Det går även att ha i ben från exempelvis en kyckling, men det tar lång tid innan det förmultnar.
  • Tänk på att inte öppna locket på din hink mer än två gånger per dag. Det ska vara en lufttät miljö inne i hinken för att processen ska fungera så håll den stängd. Vi brukar samla matavfallet som vanligt i vår avfallshantering och sedan lägga i hinken på kvällen.
  • Varje gång du lägger i matrester så toppar du med några matskedar bokashiströ ovanpå innan du stänger igen.
  • Matavfallet kommer att sjunka ihop och det går i mer än vad man tror i en hink. Efter varje gång du häller i nytt matavfall är det bra att pressa ihop det lite eftersom det ska ligga så tätt som möjligt. Så länge du håller hinken tät så luktar det i princip ingenting, detta var jag orolig för men kan garantera att det inte gör det.
  • Det är bra att förvara din hink lite svalare om du har möjlighet. Vi har våra i skafferiet där vi har det svalt. Har du kanske en källare du kan använda?
  • Fortsätt fylla på tills din hink är full.

Första hinken full – och nu då?

När din hink är full måste den stå i några veckor för efterjäsning innan du kan gräva ner den i trädgården och detta är anledningen till att vi har två hinkar. Medan den ena står full och jäser så börjar vi kompostera i hink nummer två och så varvar vi. När du sedan ska använda din bokashi i trädgården kan du göra på två sätt:

  • Gräv ner direkt i rabatten
    Japp det är så enkelt. Du gräver ner bokashin i din rabatt där du vill jordförbättra. Tänk på det här när du gräver ner:
    • Se till att inga rötter på växterna nuddar bokashin när den grävs ner.. det kan bli för starkt för växterna. Gräv ner antingen mellan växter eller har du en ny rabatt vänta några veckor innan du planterar där.
    • Täck rabatten! Att ha mumsigt matavfall i trädgården kan locka till sig djur. Vi brukar täcka med kompostgaller i några veckor.
  • Gör en jordfabrik
    Vill du inte gräva ner i befintliga rabatter kanske du vill skapa ny jord istället? Ta exempelvis en stor tunna som du häller i bokashin i och toppar med lite vanlig jord. Det kan vara vilken “dålig jord” som helst du har tillgång till, det viktiga är att bokashi-avfallet kommer i kontakt med jorden för det är endast då som processen fungerar. På sommaren så tar det några veckor (cirka 4-6) innan du har finfin jord som du kan lägga i rabatterna. Tänk på att jorden är ganska stark så tänk på att blanda ut jorden.

Glöm inte lakvattnet!

Av ditt matavfall bildas en hel del vätska och har du en hink med en kran i botten är det enkelt att ta vara på den vätskan som blir – lakvatten – och använda som näring till dina växter.

Jag brukar tappa ur vätskan direkt i en återförslutningsbar flaska (exempelvis en gammal juiceflaska jag diskat ur). Du kan spara lakvattnet i kylskåp i några veckor och till och med frysa för att använda längre fram.

Detta är en riktig näringsbomb för dina växter men tänk på att det är starkt! Ska du vattna med lakvatten från bokashi så måste du spä 1:100 dvs. 1 del lakvatten resten vatten. Jag använder till att näringsvattna allt i min trädgård och även växter inomhus ibland. Det kan dock lukta lite så jag vattnar helst med det utomhus. Jag brukar ge näring lite senare på kvällen när inte solen steker på. Jag tycker det känns himla fint att till och med vätskan som bildas av matavfallet kan användas i trädgården – snacka om cirkulärt!

Är det inte ganska meckigt då?

Jag vet att många (inklusive jag själv) tvekat en hel del med att starta med bokashi. Rädslan över att det ska vara slabbigt och lukta mycket avskräcker en del. Men tänk såhär:

  • Ditt matavfall ska du ändå hantera och slänga. Varför inte passa på att göra något bra av det?
  • Du sparar pengar! Att få tag i bra jord kostar en hel del. Att investera i en bokashihink gör att du verkligen kan spara pengar på sikt.
  • Nej det luktar inte. Håller du hinken tät så kommer det inte lukta. Det luktar knappt när du öppnar hinken och endast lite syrligt.

Slutligen vill jag slå ett slag för att det är en miljövänlig process, ett cirkulärt system där allt ditt avfall kommer till användning.

Och vill du veta vilken sorts jord dina växter kräver? Ladda ner appen Oh!Garden och läs mer om respektive växt. Vill ni följa min trädgård där heter jag @faggemåla , ses där trädgårdsvänner!