Från no dig till perennrabatt: stegen mot en mer lättskött trädgård

Drömmen om att skapa en prunkande trädgård med klassiska mormorsväxter har alltid funnits hos mig. Förra året tog jag steget att göra om mina No Dig-rabatter till perennrabatter vid min entré för att förverkliga den drömmen. Genom att förbereda jorden på rätt sätt och välja växter som mest sköter sig själva, har jag kommit ett steg på vägen mot härligt prunkande och tämligen underhållsfri trädgård. Dessutom med en doft av nostalgi och färgprakt.

Att gå från No Dig till perennrabatt


När jag har gått från No dig till perennrabatter har jag kortfattat följt dessa steg:

  • Planterat perenner under No dig-rabattens tredje eller fjärde säsongen.
  • Sett till att kartong och tidningspappret har multnat och att grässvålen har brutits ner till fin jord.
  • Förberett jorden med gödsel och lite ny jord.
  • Vattnat igenom rabatterna ordentligt.
  • Funderat över vilka växter jag velat ha och hur de bör placeras. Var ska höjden vara i rabatten? Hur ser det ut med sol/skugga?
  • Lagt till andra dekorationer, som ett rostorn, regnmätare eller andra vackra trädgårdsdetaljer för att slutföra rabatten.
  • Följt rabattens utveckling under säsongen. Är det någon perenn som inte trivs riktigt? Behöver rabatten fyllas ut med fler växter?

Plantera perenner under tredje eller fjärde säsongen

Mitt mål med alla mina No Dig-rabatter vid huset är att de en dag ska fyllas med lättskötta perenner. Det brukar vara lagom att plantera perenner under No Dig-rabattens tredje eller fjärde säsong. Innan dess kan man behöva nöja sig med sommarblommor, vilket inte heller är fy skam. Jag har haft ett hav av rosenskäror i dessa rabatter under några år nu. Det är fint det också, men jag behöver fler rabatter som sköter sig själva.

Såhär såg det ut när jag började bygga No Dig-rabatten och de åren den var fylld med rosenskäror.

När jag grävde runt i entrérabatterna i fjol såg jag att kartongerna och tidningspapperna, i botten på rabatten, hade multnat så gott som helt. Dags att börja plantera ner perennerna med andra ord.

Förbered jorden med gödsel och lite ny jord

Första steget var sedan att förbereda jorden. Jag valde att ge rabatterna extra näring genom att tillsätta gödsel och lite ny jord. Sedan vattnade jag igenom bädden ordentligt, särskilt viktigt efter en torr vår.

Välj rätt växter till rabatten

Nästa steg var att välja och placera ut perennerna. Det kan vara bra att tänka till lite kring rabattens läge. Ligger rabatten i ett soligt läge kan det vara bra att inte välja perenner som trivs bäst i skuggiga lägen. Det misstaget gjorde jag själv en gång när jag satte en astilbe mitt i soligaste söderläget. Den växte trögt och vissnade väldigt tidigt varje säsong.

Den här rabatten ligger i lite mer vandrande skugga. Ganska soligt vissa timmar på dagen och skuggigt under andra. Jag har alltid drömt om att ha en stor pionrabatt, så jag planterade tre pioner på varje sida av rabatten. Pioner gillar vandrande skugga så jag hoppas de ska trivas. Jag valde även växter som är kända för att locka till sig bin och andra pollinatörer, såsom kantnepeta och stjärnflocka, för att skapa en klassisk mormorsrabatt.

Växternas placering i rabatten

När det kom till själva designen av rabatterna, valde jag att placera högre växter närmast gräsmattan, mellanhöga växter i mitten och lägre marktäckande närmast grusgången. Växterna jag planterade i mormorsrabatterna fick samma placering i båda rabatterna:

Högre växter mot gräsmattan:
🌸riddarsporre
🌸höstaster

Mellanhöga växter i mitten:
🌸pioner
🌸nejlikrot (Pretticoats Peach)
🌸stjärnflocka
🌸höstanemon
🌸löjtnantshjärta (Cupid, ljusrosa)

Lägre växter närmast grusgången:
🌸kantnepeta
🌸trädgårdsnäva (Dreamland)
🌸kattfot

Längst upp mot huset satte jag rosen New Dawn. Nu fattas bara rostornen också. Men det får bli ett senare projekt. Kanske är det i år det händer?

Hur såg rabatten ut mot slutet av säsongen?

Det ska bli så kul att få se hur rabatterna tar sig under denna säsong. Alla bilder jag har från denna rabatt i slutet av förra säsongen var med grinden i förgrunden. Det var ju ett av förra årets bästa projekt – att äntligen få dit en grind. Men tyvärr försvann då fokuset från rabatten. Det tar ju dock några år innan en perennrabatt nått sin fulla prakt. Förra året fylldes hålorna igen av självsådda rosenskäror. Jag lät dem vara, men skulle det visa sig att det är stora hålor även i år kommer jag fylla igen dem med fler plantor.

Jag ska även försöka få till en skiss i år. Den kommer publiceras på min sida i appen Oh!Garden. Håll utkik där.

/Johanna