Drömmarnas köksträdgård – en projektplan

Odlingsbäddar fyllda till bristningsgränsen med prunkande grönsaker och sirliga ätbara blommor. Mjuka gångar med täckbark, ett flätat pilestaket och en charmig hemsnickrad grind. Jag längtar så efter att få strosa i mina drömmars köksträdgård med en skördekorg på armen. Men för att komma dit behövs planering!

Nu har jag bestämt mig för att göra om köksträdgården i Stenby från grunden. Den har liksom flyttat runt lite och uppstått spontant på nya platser. Superhärligt på sätt och vis, men nu behöver jag lite struktur! Jag vill ha snygga, lättskötta och välplanerade bäddar, men då måste jag börja om från början. Har ni liknande drömmar som mina, eller ett annat stort trädgårdsprojekt på gång den här säsongen? Då kan ni kanske finna lite inspiration och tips genom att ta del av hur jag lägger upp min projektplan inför årets stora trädgårdsjobb.

Ett vettigt projekt

Jag känner att det finns behov av en liten disclaimer här. Ni måste tro att jag är en utomordentligt organiserad person som planerar såhär noga. En pedant låter jag förmodligen som. Det kunde inte vara längre ifrån verkligheten! Jag är en slarver och tidsoptimist utan dess like och mitt största problem i livet är att jag tycks vara beroende av sätta igång med nya projekt, oavsett om jag faktiskt har tid med det eller ej. Med mina misstag som erfarenhet och förhoppningsvis lärdom försöker jag nu planera bättre i år och rädda mig själv från fördärv och magsår. Projektplanen är nog mitt vettigaste projekt hittills.

Tre steg för att konkretisera

Att konkretisera mina idéer på papper är en metod som ofta fungerar för att lugna mitt röriga sinne och hjälper mig att hålla någon slags röd tråd genom processen. När jag greppar pennan första gången för att få ner mina tankar och drömmar om den där prunkande köksträdgården i text, så delar jag in det i tre avsnitt.

  1. Målbilden.
    Här är det personliga preferenser som styr! Med nyckelord och enstaka meningar formulerar jag vad jag vill uppnå. En strukturerad, men vacker, köksträdgård som ger en lummig och mysig känsla. Estetiskt snygga och gärna lite roliga element, utan att det blir opraktiskt. Bäddar som kan delas in i kvarter för att underlätta planeringen av växtföljd. Bra gångar där det är enkelt att ta sig fram med skottkärra och vattenslang.
  2. Skissen.
    Det blir många skisser och ritningar innan det känns färdigt. Allt ska få plats, bli snyggt och gärna ganska korrekt med verklighetens mått. För att få till det sista är det bra att gå ut och stega och titta var gränserna blir bäst att dra. Det går även att använda Lantmäteriets verktyg ”Min Karta” på deras hemsida för att se mått på sin tomt. Med hjälp av en lista över vad som ska odlas så räknas det på att allt ska få plats. Om odlingen sedan blir exakt som på papper är mindre viktigt, men det underlättar för minnet när det praktiska drar igång.
  3. Tidsplanen. (Om jag faktiskt gjorde en tidsplan innan prick nu? Om jag redan ligger efter med uppgifter? Nepp och japp.) Redan genom att lista de stora uppgifterna som behöver göras innan själva odlingen kan starta i köksträdgården blir det enklare att prioritera och planera på ett vettigt sätt. Olika kulturer* ska påbörjas vid olika tidpunkter och en god idé är att notera vilka det är mest bråttom med, så att de odlingsytorna är klara i tid. Exempel på uppgifter kan vara att skaffa de olika materialen som behövs, förarbete i form av att täcka marken eller fräsa upp jorden, placera ut eventuella pallkragar och fylla dem och kanske att bygga ett staket. När i kalendern som de olika händelserna planeras in beror på vilka deadlines med sådder och planteringar som finns att förhålla sig till, vad man kan räkna med för väder och inte minst – när det finns tid för det i livspusslet.

*Kultur kallas en odlingsomgång av en sorts växt på en typ av odlingsplats. Om jag odlar lök och morötter samtidigt i en pallkrage har jag två kulturer på gång. Om jag odlar en till omgång av morötter lite senare så har jag en ny kultur.

Grova Penseldrag

Alla tre avsnitten som jag gick igenom här ovan är ganska abstrakta och grova till en början. Precis som jag så har du säkert massor av idéer på vad du skulle vilja ha för grödor i din köksträdgård, men de har inte huvudrollen riktigt än. Visst är det bra att ha en idé om ifall du ska odla något klättrande och då behöver bygga stöd, eller vilken din tidigaste primör är så att bäddarna för den är redo i tid. Men för att enklare komma igång kan det vara en god idé att släppa detaljerna och först få ordning på ramar och grunder.

Plan B, C och D, och E… och F..

Vi är inte mer än människor och naturen är en nyckfull jäkel att jobba ihop med. Det är inte rimligt att föreställa sig att hela projektet flyter på enligt originalplanen. Allt ifrån lurigt vårväder till materialbrist hos tillverkare kan röra till det i vår planering. För att inte tala om det där livspusslet som ska gå ihop också. Det finns helt enkelt massor av saker som kan få oss att snubbla till på vägen och då är det himla bra med reservplaner i bakfickan! Trolla fram några provisoriska lösningar för att hinna komma igång med odlingen nu på våren om du inte får ihop det med din ursprungliga idé rent praktiskt. Gör några saker i fel ordning och använd alternativ till vad du först tänkt dig, du kan ändra en hel del under säsongen eller åtminstone till nästa. Allt måste inte bli perfekt direkt, var lite förlåtande mot dig själv.

Min egen ”hepp-det-blev-såhär-istället-lista” ser ut såhär hittills:

  • Potatislandet är inte det minsta påbörjat och det känns omöjligt att hinna få det klart i tid. Men jag har en djup odlingslåda från förra året som jag egentligen tänkte ta bort för att göra plats för helt andra bäddar. Potatisen får bo i lådan istället och den får vara kvar tills nästa säsong.
  • Lökbädden är inte heller klar och jag vill gärna sätta löken nästa vecka. Det hade varit smidigt att plantera ut dem direkt på friland, men eftersom de går att förodla i brätte så gör jag det istället så att de kan börja utveckla rötter medan jag fixar bädden.
  • Ett snyggt staket känns långt borta nu. Hur i hela friden ska jag hitta tid och energi till att gör det? Jag får försöka skydda känsliga plantor från sugna växtätare med hjälp av kompostgaller och nät tills ett staket kommer på plats.

Kalenderverktyget är till stor hjälp!

Såhär gör alltså jag när jag planerar för min köksträdgård. Med en målbild som känns rolig och inspirerande för mig själv och en tydlig lista över vad jag behöver få gjort för att kunna nå dit så känns det hela genast genomförbart. Helst börjar jag med papper och penna och låter idéer och tankar ta form organiskt, men sen tar jag hjälp av Oh!Garden-appen. Med hjälp av kalenderverktyget blir det enkelt att ha koll på när det är dags för de olika uppgifterna och jag kan lägga in dem både med ett enda datum som tydlig deadline, eller ge mig själv ett längre tidsspann. Det är ju så himla mycket lättare att ta med mobilen ut i trädgården än att stå och försöka läsa från ett block som fladdrar i vinden. Jag kan både följa min planering och skriva dagboksinlägg med text och bilder för
att dokumentera processen – direkt på plats i trädgården!

Om ni är på gång med att anlägga en ny köksträdgård så tycker jag verkligen att ni ska spana in Lisas inlägg om hur de gjorde hos henne när de anlade deras. Hon visar hur de gjorde steg för steg och det kan verkligen hjälpa till både med inspirationen och praktiska tips. Missa framförallt inte hennes snygga staket!

/Ellen