Tantblomman som fick revansch – det stora dahliainlägget

Den har nog inte undgått någon som är intresserad av trädgård, den stora Dahliahysterin vi sett de senaste åren. Jag ska väl erkänna att jag i allra högsta grad varit och fortfarande är en del av den. Det är svårt att inte falla för blomman som kommer i hundratals variationer och det är nog det jag får allra flest frågor om gällande min trädgård. Hur gör man med dahliorna? Häng med så ska ni få alla mina tips, i alla steg!


Väcka knölarna

Kanske har du köpt mängders mängder med nya knölar? Eller försökt övervintra dina från förra året. Men hur vet du att de lever?

  • De köpta knölarna lever med allra största sannolikhet. De kan se torra ut men är oftast i bra skick. Vissa har redan börjat få “ögon” som talar om att dahlian börjar vakna till liv, men även om inga “ögon” finns är det inte kört. (Se exempel på ögon, på mittenbilden nedan)
  • Har du övervintrat knölarna och de är mjuka och geggiga när du tar upp dem, så är sannolikheten stor att de möglat och gått hädan. Jag brukar inte spara på mjuka och geggiga knölar. Är det bara en bit som är mjuk skär jag bort den och sparar resten.
  • Är däremot knölarna snustorra? Jag har tidigare trott att det är kört, men mina har ofta överlevt. De kan se helt ihopskrumpna ut och ändå leva. Mitt tips är då att testa att odla innan du slänger knölen. Jag har blivit förvånad många gånger
  • Detsamma gäller skadade knölar eller om de gått sönder. Testa innan du slänger! Dahliorna tål mer än vad du tror!


Förodla eller inte – det är frågan?


Okej så vi har kollat skick på knölarna vad gör du nu? Jag får många frågor om man verkligen måste förodla sina dahlior. Det måste du såklart inte men jag väljer att förodla mina dahlior eftersom vi har mycket mördarsniglar i trädgården, som gärna mumsar på mina dahlior. De gånger jag stoppat ner knölarna direkt i jorden har skotten snabbt blivit uppätna däremot om jag sätter ner förodlade knölar så klarar de sig fint. Såhär gör jag när jag förodlar:

Jag drar igång någon gång i april. Jag förodlar i plastpåsar eftersom det sparar plats när jag har så många knölar. Är knölarna modellen större som de lätt blir efter några år förodlar jag antingen i en vanlig plastkruka eller delar knölen. Såhär förodlar jag:

  1. Jag tar en vanlig plastpåse (3- eller 5 liter beroende på storlek på knölen). Jag bottnar med lite planteringsjord och stoppar sedan ner knölen med “pinnen” upp. Jag fyller sedan på med planteringsjord så det täcker knölen men inte “pinnen”. Jag ställer påsarna i rumstemperatur vid ett fönster.
  2. Jag vattnar generellt sett inte förrän dahlian fått sina sugrötter (se bild nedan). Innan dess räcker det med fukten i jorden för att knölen ska vakna. Vattnar du riskerar du att knölen möglar. Jag gör inga hål i plastpåsen.
  3. När sugrötter syns så börjar jag vattna försiktigt. Endast när jag ser att det är torrt i plastpåsen.
  4. När dahlian sedan börjat skjuta sina gröna skott så sköter jag den som en vanlig krukväxt, vattnar när det är torrt och ger näring en gång i veckan eller varannan vecka.
  5. Det är även när dahlian börjat skicka skott som jag flyttar den så den står svalt och har bra med ljus. Står dahliorna för varmt så kommer de dra iväg på höjden och bli rangliga.


Toppa eller inte toppa?


När dahliorna börjat växa är det då läge att plocka fram sekatören och toppa? Jag toppar i princip aldrig mina dahlior, men det beror på att de står svalt och ljust och därför inte drar iväg på höjden utan blir knubbiga och tåliga. Står dina dahlior varmt och börjar dra iväg på höjden då skulle jag toppa för att inte få så rangliga plantor. Du klipper då ovanför ett bladpar, biten du klipper bort kan du spara om du vill som en stickling och sätta ner i jord.


Avhärda och utplantering- att tänka på


Har du förodlat inomhus är det viktigt att du avhärdar dina plantor, det vill säga vänjer dem vid klimatet utomhus med väder och vind. Jag brukar avhärda mina plantor i slutet av maj i cirka 1-2 veckor. Hur ska du då göra vid utplantering?

En No-dig bädd – klarar den dahlior?

Jag får många frågor om en No-Dig-rabatt verkligen klarar av dahlior, och ja! Jag har gjort sådana rabatter och planterat dahlior samma år. Såhär har jag gjort:

  • Mät ut området för din rabatt och gräv ett dike runt om så ogräset inte tar sig in.
  • Antingen så gräver du upp grässvålen och vänder upp och ner eller så lägger du kartong eller flera lager tidningspapper direkt på gräset.
  • Lägg organiskt material på kartongen, exempelvis grenar från trädgården, löv och annat du har i trädgården.
  • Lägg ett tjockt lager gödsel (jag har lagt fårgödsel och även brunnen kogödsel)
  • Toppa med ett lager planteringsjord. Det du kan tänka på är att lägga ett tjockare lager om du ska plantera dahlior då de ska ner ungefär 10 cm.


Läge, växtstöd och planteringsavstånd


Nu ska knölarna ner i jorden. Tidpunkten för detta är när det inte är någon risk för frost längre. Chansa inte, det är himla tråkigt om dina dahlior fryser i början av säsongen. Det här kan du tänka på gällande plantering:

  • Läge! Dahlior gillar sol men jag upplever att även lite skugga under dagen fungerar fint. Om du har ett blåsigt läge tänk på att göra växtstöd då dahlior lätt går av i hård blåst.
  • Djup: Dahlior ska planteras ungefär 10 cm under jord.
  • Avstånd: Planteringsavstånd beror lite på sort. Större sorter behöver mer utrymme. Generellt planterar jag med ett utrymme mellan knölarna på mellan 25-40 cm beroende på sort. Plantera inte för tätt! Då har dahliorna svårt att växa.
  • Plantera sicksack! Jag tycker det blir himla fint att plantera knölarna i sicksack istället för två rader. Tänk på att placera högre sorter bakom de lägre.
  • Växtstöd: jag brukar göra växtstöd innan de växer sig för stora. Jag sätter ner grövre grenar och binder med jutesnöre emellan, inget fancy men det fyller sin funktion och syns inte när dahliorna vuxit på sig.
  • Kruka: Dahlior fungerar utmärkt att plantera i kruka. Jag brukar ha några sorter på altanen. Ta gärna en ganska stor kruka och bottna med lecakulor och sedan vanlig planteringsjord. Tänk på att du får vattna oftare när du planterar i kruka då det torkar ut ganska snabbt.
  • Samplantering. Jag tycker att vallmo är fint tillsammans med dahlior. Jag brukar strössla ut vallmofröer mellan plantorna när jag planterar ut.


Gödsla – plocka och njut!


Dahlians säsong är lång. Om du förodlar, kan du få njuta av första blomman i mitten av juni fram tills frosten kommer på hösten. Men för att få en riklig blomning hela säsongen är det några saker jag brukar tänka på:

  • Gödning! Dahlior älskar näring och för att få mängder med blommor så vattnar jag med näring en gång i veckan eller varannan vecka från juni. Jag vattnar antingen med nässelvatten eller lakvatten från bokashi.
  • Bevattning. Glöm inte vattna dina dahlior även om de tål att vara utan vatten några dagar också i rabatt (i kruka får du vattna oftare).
  • Plocka plocka plocka! Var inte rädd för att plocka av blommorna, det kommer fler när du plockar!


De är inte så knussliga egentligen


Trots att det kanske verkar vara en del jobb med dahliorna så upplever jag faktiskt att de inte är så knussliga. De verkar överleva det mesta gällande vinterförvaring – förutom minusgrader. För ja, du måste faktiskt plocka upp dem för vinterförvaring, de tål inte minusgrader. Du kan absolut chansa (särskilt om du bor i södra delen av landet) men jag har aldrig gjort det.

Jag tänker inte så mycket på färgkomposition i rabatten det får gärna bli som en smällkaramell av färger. Jag har många favoriter men några jag håller lite extra kärt är:

  • Cornel Bronze (tredje från höger i bild nedan)
  • Salmon Runner
  • Sylvia (längst till vänster i bild nedan)
  • Night Silence

Min åsikt är att bolldahliorna passar allra bäst i bukett och ska du odla dahlior för buketter kan du skippa de allra största tallriksdahliorna, de är för tunga för att ha i buketter.

Jag hoppas att ni fått svar på alla era frågor om dahlior, kom ihåg jag är ingen expert utan detta har jag lärt mig av att odla dahlior i några år. Vill du se vilka sorter jag ska odla i år? Ladda ner appen Oh!Garden via länken här nere och följ min trädgård, där heter jag @faggemala. Gott nytt dahliaår kompisar!