Tomater, tomater, tomater! Alla tycks älska dem, odla dem eller rentav skriva böcker om dem. I olika former och färger uppenbarar de sig och varje dag hör jag om en ny sort jag inte kände till sen innan.
På Instagram följer jag personer som odlar hundratals sorter varje år och ingen verkar tröttna. Själv står jag med lätt skrämd uppsyn och fascination inför denna mani, men den största chocken av dem alla tycks nog ändå vara att jag själv är på god väg att ta klivet in i samma besatthet. Det är nästan motvilligt som jag erkänner det.
Världens godaste tomat!
Under hela mitt liv har jag starkt tagit avstånd från de enligt min uppfattning vidriga, blaskiga och sura jävlarna. Ja, eller det var väl min uppfattning innan åtminstone. Både importerade tomater från mataffären och varsamt hemodlade sådana har ratats av mina smaklökar. Jag tror minsann att jag var avskriven från arvet ett tag efter att ha spottat ut och fräst åt en liten körsbärstomat som min mormor skördat från sin egen trädgård. Under flera år nu har jag dessutom själv spenderat många timmar med att odla och vårda just tomatplantor. Både under min utbildning på SLU och på handelsträdgården där jag jobbar har jag fått så, skola om och pyssla om mängder av plantor. Men någon kärlek väcktes aldrig.
Men så för ungefär tre år sedan hände något ofattbart. Dagen kom då jag skar upp min första Black Beauty och tog ett försiktigt bett. Hela min värld omkullkastades. Smaklökarna dansade och alla mina sinnen vaknade till liv. Denna vackra skapelse med sitt fasta men saftiga kött och fylliga söta arom frälste mig totalt. En nattsvart tomat som av många (nu mig själv inkluderad) beskrivits som världens godaste. Black Beauty blev inkörsporten till fler sorter och även om jag fortfarande spottar och fräser åt minst varannan jag provar så finner jag plötsligt mig själv vid ett pluggbrätte fyllt med jord och 10 olika sorters fröer att så och en oro över hur jag ska få plats med allt. Vem har jag blivit?
Tips när du ska välja sorter
Om du själv har tänkt odla tomater i år men känner dig lite osäker, eller skulle vilja vässa dina odlingar till nästa nivå, så har jag samlat lite information kring sortval för att du ska kunna starta säsongen med förstärkt självsäkerhet. Att välja sorter med eftertanke är väl värt tiden enligt mig, även om du kanske inte är lika kräsen som jag. Det finns mängder av varianter som passar olika bra beroende på var i landet du bor, hur din odlingsyta ser ut, hur mycket tid du vill lägga på din odling och såklart – vad du tycker om för typ av tomater.
Frilandstomater är de som är lite tåligare och passar att odla utomhus. Man pratar ofta om medelstora tomater när det heter frilandstomat, men även de flesta körsbärstomaterna går bra att odla utomhus. Vill man hitta riktigt tuffa sorter så ska man spana efter de sibiriska. De tål ett kallare klimat och passar särskilt för dig som odlar en bit norrut i landet.
Busktomater är lättskötta sorter som ska få växa just lite buskigt och de behöver därför inte tjuvas som de andra för att ge god skörd. De flesta av dem är lågväxande och passar att ha i kruka och kallas ofta för just kruktomater. Det finns även ampeltomat där det naturliga växtsättet är att de sträcker sig utåt nedåt. Lågväxande sorter behöver du inte binda upp på stöd och det gör dem därför ännu lite mer lätthanterliga.
Små tomater finns det en uppsjö av varianter av. Ibland skiftar det vad en sort kallas beroende på vem du frågar, men oavsett om det är körsbärs, plommon, cocktail, pärl, vinbär, päron eller något annat namn (som tycks beskriva en helt annan frukt) så är själva tomaterna ganska små. Storleken gör att de mognar snabbare än sina större motsvarigheter och det brukar bli ganska mycket skörd per planta. De är ofta riktigt goda att äta färska så om du vill ha sorter som du kan plocka och mumsa på direkt ute i köksträdgården så är det de här kompisarna du ska odla.
Bifftomater blir stora bjässar och kan passa både att äta färska eller för att odla stora volymer att använda i matlagning. Det kan vara bra att veta att de mognar något långsammare på grund av sin storlek och det är en fördel att odla dem i växthus där säsongen förlängs en aning. Men även i denna kategori finns en sibirisk sort, Katja, som går lika bra att odla utomhus som i växthus.
Vintertomater är en spännande grupp som har en imponerande lagringsförmåga. De skördas alltså inte under vintern, utan under sommaren för att sedan förvaras i ett kallt skafferi eller liknande under flera månader. Storleken varierar mellan körsbärstomater upp till de medelstora och de är oftast röda. De är inte alltid de godaste sorterna att äta färska från kvisten, men gör sig riktigt fint i vinterns matlagning. En bra kategori för de som vill odla för självhushållning.
Mina favoriter
Jag har kommit fram till att jag hittar goda sorter i de flesta kategorierna. Ännu har jag inte smakat på en mörk tomat som jag inte tyckt om, men även andra färger kan vara väldigt goda. De jag gillar har alla gemensamt att de är ganska fasta i köttet och har ett tunt skal.
Mina favoritsorter hittills:
- Black Beauty – Mellanstor, högväxande sort (Ni måste prova den!).
- Shadow Boxing – Plommontomat med mörkrött skal. Något lägre plantor men kräver stöd.
- Red Pearl – Liten röd körsbärstomat, högväxande.
- Naranja – Orange körsbärstomat, högväxande.
- Tiny Tim – Kruktomat som ger små röda körsbärstomater.
Kom igen, det blir kul!
Att odla tomater är ganska enkelt om man är beredd att lägga ner lite tid och ger dem rätt förutsättningar. Läs på om sorten du odlar och gå sen metodiskt igenom steg för steg.
5 snabba tips om tomatodling:
- Tomatfröer har ofta god grobarhet så överdriv inte! Ett par extra fröer kan vara bra som försäkring, men håll dig annars till det antal som du sen vill ha plantor av.
- Plantera om i rätt tid. Innan det andra bladparet utvecklats så är de små plantorna väldigt ömtåliga. Plantera därför inte om i större kruka förrän de hunnit växa till sig. Men vänta heller inte för länge. Om rötter börjar ta sig ut under krukan så är det lite brådis. Plantera dem gärna djupare än de stått innan så får du stadigare och starkare plantor.
- Avhärda varsamt inför utplantering. För dig som ska ha dina tomater utomhus är det viktigt att de får vänja sig vid den miljön stegvis innan du planterar ut. Ta ut dem några timmar om dagen i ett par veckor innan sista frostdatumet. Ställ dem lite skyddat, så de inte får för mycket vind eller direkt solljus på sig. De sista dagarna ska de klara att stå ute nästan hela dagen på den slutgiltiga växtplatsen.
- Att tomater kräver stora krukor är lite av en myt. De blir betydligt mer lättskötta och kanske även snyggare om de står i en stor kruka med gott om näringsrik jord. Men om du inte har möjlighet till att sätta dem i stora krukor så går mindre också bra så länge du vattnar mer och tillför ny näring oftare.
- Det är superlätt att ta sticklingar på tomater! Om en kvist bryts av så stoppa ner den i jorden. Vips så sätter den rötter och du har snart en ny växande planta. En fin tröst om dina unga plantor skulle skadas innan du hunnit plantera ut dem.
Massor av inspiration i appen
Just nu i appen finns det över 300 olika sorters tomater som trädgårdsvänner ute i landet odlar. Jag blir så glad av att tänka på vilken kunskaps- och erfarenhetsskatt det finns där ute bland alla er. För att inte tala om den växande kollektiva nyfikenheten som svepte in även mig i galenskapen! Jag hoppas att fler skeptiker likt mig kan hitta favoriter och lockas in i den här färgglada, välsmakande och roliga världen som tomatodling erbjuder. /Ellen – plötslig tomatfantatiker