Luktärtor på tre sätt – mina bästa tips!

En blomma jag har svårt att vara utan i trädgården är luktärtorna. Varje år tänker jag att “I år kanske jag skippar dem och gör plats för några nyheter”. Men det går inte riktigt släppa taget. Varför? Den otroliga doften, den rikliga blomningen och hur fina blommorna är till snitt. Det gör att luktärtorna är ett måste i min trädgård. Jag har testat att så och hantera luktärtorna på lite olika sätt och i år ska jag även testa ett nytt sätt. Här ska ni få mina bästa tips!

Sådden – på tre sätt

Nu ska jag tipsa er om tre sätt att så. Vilket passar dig bäst?

1. Förodla – och ställ ut!

Jag köper nästan uteslutande mina luktärtsfröer från Cecilia Wingård, som förutom att ha extremt många sorter, även har riktigt bra kvalitet på fröerna. När jag får hem fröerna förvarar jag dem i frysen tills det är dags att så. Du kan också förvara fröer som blir över ( eller om du råkar beställa en sort för mycket (lätt hänt!) till nästa säsong. Såhär sår du enligt hennes odlingsråd:

  • Det brukar vara lagom att sätta igång i mitten/slutet av mars i Södra/Mellersta Sverige. Är det riktigt vintrigt och kallt ute kan du avvakta lite till.
  • Använd en vanlig plastkruka (12-14 cm) och fyll krukan nästan upp till kanten med vanlig planteringsjord som du packar hårt.
  • Vattna igenom krukan så att vatten rinner igenom och packa jorden igen.
  • Lägg upp till 20 frön på ytan och fyll på med 1-2 cm planteringsjord. Vattna lite igen.
  • Ställ krukan i en öppen plastpåse och ställ den ljust inomhus i rumstemperatur.
  • Fröna gror inom 1-2 veckor.
  • När luktärtorna har kommit upp en bit (cirka 10 cm) ställer du ut luktärtorna utomhus med plastpåsen kvar. Jag brukar ställa på ett ställe som inte har sol hela dagen och som är skyddat från blåst.
  • Luktärtorna tål ungefär -8 grader så håll koll på temperaturen! Är det kallare än så kan du ta in dem över natten eller täcka dem ute. Jag gjorde misstaget förra året att inte ta in mina och blev av med några sorter när det kom en köldknäpp.

Genom att odla på det här sättet behöver du inte skola om plantorna eller toppa dem. De blir tåliga och robusta av att stå ute. De får alltså stå utomhus tills i maj då jag planterar ut dem på sin rätta växtplats genom att dela krukan och separera plantorna en och en.

2. Direktsådd

Luktärtor går jättebra att så direkt på sin växtplats när jorden håller ungefär 10-12 plusgrader. Då kan du istället göra såhär:

  • Mylla ner fröerna cirka 2 cm i jorden och vattna regelbundet tills fröerna har grott.
  • Eftersom luktärtor inte är så känsliga för kyla och klarar en del minusgrader så tycker jag att det fungerar att så direkt på växtplatsen hos oss i mitten av maj (håll koll på väderleken där du bor)

Du får en senare blomning vid direktsådd men det är väldigt smidigt. De gånger jag har haft väldigt många fröer har jag förodlat vissa och i samband med utplantering även sått några sorter direkt.

3. Kallsådd i toarullar

I år ska jag testa ett tredje alternativ, att kallså i toarullar. Varför då? Jo eftersom luktärtorna blir långa och behöver stöd tänker jag att toarullens avlånga form fungerar som ett bra stöd innan de ska planteras ut. Dessutom är toarullen nedbrytbar och du kan plantera ner hela rullen vid utplantering. Såhär tänker jag göra:

  • Ha ett odlingstråg eller plastback som jag kan ställa rullarna i. Fylla rullarna med vanlig planteringsjord nästan ända upp. Vattna lite i rullen och lägga ett frö i varje rulle. Toppa med lite mer planteringsjord och vattna lite lätt.
  • Ut med sådderna! Yes här får fröerna gro ute. Placera sådderna utomhus. Har du en drivbänk? Kanske ett växthus eller en odlingstunnel? Perfekt! Har du inte det så skulle jag testa att ställa rullarna i en stor plastback med lock som du borrar håll i botten, sidor och lock för att få in vatten och ställa i skyddat läge.
  • Hantera som vintersådd, det vill säga håll koll och vattna vid behov. När fröerna grott och kommit upp en bit, ta bort locket och flytta fram i solen.
  • Plantera ut på den slutliga växtplatsen i maj/juni beroende på vart du bor.
  • Detta kan du dra igång med nu direkt!

Utplantering – vad ska jag tänka på?

För att få fina, frodiga plantor som ger dig mängder med blommor är det några saker du ska tänka på vid utplantering:

  • Läge! Jag har haft luktärtor både i gassande sol och i mer skuggigt läge och jag måste säga att lite skugga om dagen verkar göra gott för luktärtorna.
  • Jord: Luktärtor vill ha djup jord att växa i så har du en bädd eller pallkrage se till att den är djup nog. Ska du plantera i kruka så välj en stor kruka (runt 50-60 liter) att plantera i.
  • Växtstöd: Luktärtor kan bli riktigt höga, vissa sorter upp till 2-3 meter. De är klätterväxter som behöver något att klättra på redan från början. Jag har gjort egna växtstöd av sly från trädgården som jag bundit samman med jutesnöre. För att plantorna ska kunna klättra upp den första biten har jag satt lite blåbärsris mellan plantorna som de kan slingra sig upp på.
  • Vatten: Vattna regelbundet och på jorden (ej uppe på bladen) luktärtorna vill inte torka ut men vattna heller inte för mycket så jorden blir blöt och sur. Då blir plantorna gula och får mjöldagg.
  • Näring: Luktärtor gillar näring för att växa sig som allra ståtligast. Jag vattnar varje eller varannan vecka efter utplantering med nässelvatten.

Ju mer jag plockar – desto fler blommor. Stämmer det?

Det låter kanske lite konstigt att ju mer du plockar desto fler blommor blir det, men så är det faktiskt. Plocka blommor hela tiden för att det ska bildas nya knoppar. Plockar du inte av blommorna bildas det ärtskidor (där fröerna sitter) och jag upplever att blomningen stannar av.

För att blommorna ska hålla extra bra till snitt: plocka gärna antingen tidigt på morgonen innan solen gått upp eller på kvällen och ställ direkt i kallt vatten.

En fantastisk blomma till liten insats

För att knyta an till att jag i inledningen, så nämnde jag att jag inte kan vara utan luktärtorna och jag vill poängtera: Det är en fantastisk blomma som blommar något otroligt med förhållandevis lite arbete. Du får blommor som sprider en ljuvlig doft i trädgården, som passar fint till snitt och som ger dig ett överflöd av buketter. Vill du veta vilka sorter jag odlar i år? Ladda ner appen Oh!Garden (via länken längre ner på sidan) och kika in i min trädgård @faggemåla Vi ses där!