Odla din bukett – 5 lättodlade favoritblommor till sommarbuketten

Lycka är att kunna plocka in sina sommarbuketter direkt från trädgården! Så i det här inlägget tänkte jag ge dig 5 tips på sommarblommor (+ 1 gräs) som jag förodlar nu i mars och april. De sorter som tillsammans utgör receptet till buketten på bilden. En maffig en som du kommer att kunna plocka in från din trädgård redan i sommar.

Förodla blommor – så gör jag

Det finns såklart många sätt att odla på. Jag brukar göra det enkelt och billigt. Så jag förodlar det mesta i godislådor. Varje år traskar jag ner till butiken och frågar om jag får de överblivna plastlådorna. “Så det är dags nu?” får jag som svar. Jag borrar hål i både botten och lock, och vips så har jag fått mig ett litet drivhus – gratis dessutom. Såhär bredsår jag många sommarblommor i mars och april.

Ambitionen är såklart att skola om alla blommor. Och som du ser på bilden, ibland hinner jag inte. Då ser det ut som det gjorde förra året. Med mindre plats så får mina plantor såklart inte tillräcklig plats och näring. De växer inte lika fort och får en lite halvtaskig start, men hinns det inte så hinns det inte. Och jag har lärt mig att det till slut blir blommor ändå. Trots att jag gett dem en tuff början.

I mitt kallväxthus så har jag ett litet isolerande “bubbeltält” och jag sätter in en frostvakt som håller koll så att det inte blir minusgrader. Många gånger kan det nämligen komma en köldknäpp ända in i maj. Det frostdatum som Oh!Garden har som förslag för min kommun stämmer ofta bra. Det brukar kännas tryggt att plantera ut någonstans runt den 20:e maj i Stockholms Skärgård.

Lejongap – den ståtliga spiran

Lejongap är en stor favorit hos mig. Den ger mina buketter uppstickande spiror. En bra sak med lejongapet är att den är så tålig. När frosten tar mina dahlior och andra blommor, så står lejongapet kvar lika fin. Den är inte heller så omtyckt av mina värsta fiender i trädgården – sniglarna! Och jag har m a s s o r av åkersniglar och mördarsniglar.

Jag förodlar mina lejongap och har testat två varianter.

  • Kallsådd i växthus – ett bra alternativ för att få knubbiga fina plantor och spara plats. Nackdelen är att de tar lite tid på sig och blommar lite senare.
  • Förodling inomhus. Jag brukar sätta igång i början av mars eller i slutet av februari. De bor inomhus i mitt lilla odlingsrum under växtbelysning, innan de får flytta ut i kallväxthuset.

I år odlar jag 5 olika sorter.

  • Bridal Pink
  • Costa Silver
  • Madame Butterfly Bronze with White.
  • Madame Butterfly Ivory
  • Potomac Lavender

Gräset – det skira i buketten

Jag har inte odlat så mycket gräs tidigare. Men förra året blev jag såld – på prydnadsgräset ‘Frosted Explosion’. Det var lättodlat. Det producerade utfyllnad till mina buketter hela sommaren. Och det växte som – just det. Gräs!

I buketten gav det en skirhet. Frågan om det skira gräset i mina buketter, var nästan den vanligaste frågan när mina buketter syntes på instagram förra året. Jag kan inte nog rekommendera det. I år testar jag lite fler olika sorter, men det här gräset kan jag inte vara utan.

Utfyllnaden – Tandpetarsilja och Flox

Tandpetarsiljan – vilket stjärna! Fyller ut i buketten och jag gillar att samodla med dahliorna. Jag både förodlar och kastar ut lite frön i rabatterna i maj. Förra året förodlade jag enligt min kalender i början av april. Sen direksådde jag i maj och juni. Då hade jag grönt fluff till buketterna under sensommaren och hösten.

Och så Floxen – en sann favorit. Denna ljuvliga blomma vars olika färgnyanser lyfter andra blommor i buketten. Både ‘Cherry Caramel’ och ‘Crème Brulée’ har fantastiska skiftningar som jag älskar. Jag gillar också krämfärgade ‘Isabellina’ som syns i buketten. Tyvärr verkar det vara brist på ‘Cherry Caramel’ i år så jag får hålla tillgodo med

  • Crème Brulée
  • Sugar Stars – en lila och vit läckerbit
  • Isabellina
  • Whipped Cream – gräddvit flox – om man får tro namnet

Även floxen bredsås i godislåda och jag sådde förra året i slutet av mars och början av april.

Dahlior – primadonnorna i buketten

Ingen bukettsommar utan dahlior. De tar plats, sticker ut och utgör ofta de blommor som får ta mest plats i buketterna. Jag har odlat dahlior i ganska många år och lärt mig vad jag gillar. Varje år testar jag nya sorter, men jag har några favoriter som alltid odlas. Eftersom favoriterna är många kommer jag inte rabbla upp alla, men vill slå ett slag för de två som finns i buketten.

  • Small World – den lilla vita bolldahlian i buketten. Med sina stabila stjälkar så är den en söt favorit.
  • Sweet Nathalie – en rosa sötnos som jag älskar att ha i mina buketter.

I buketten finns också ‘Café au Lait’ – som kan vara lite klurig just i bukett. Här tyckte jag faktisk att hon fick en riktigt fin plats.

Jag förodlar alltid mina dahlior. För att de älskas av sniglarna. I början av april brukar vara lagom att starta igång knölarna. Då har de hunnit bli lite större när de sen planteras ut som lite större plantor i juni.

Praktvädd – en söt liten uppstickare

På engelska heter praktvädd ‘Pincushion Flower’ eftersom den ser ut som en liten nålsdyna. Det fiffiga med praktvädden är också att den är fin i alla sina stadier. Från den söta lilla knoppen. Till färdig blomma och sen fröställningen. Den passar också fint att torka. Praktvädden är en sann favorit som också är fantastisk där den står där i trädgården. Det tycker både jag och fjärilarna.

Förra året förodlade jag praktvädden inomhus i mitten av april. Lät den sen växa i kallväxthuset tills den fick komma ut i bäddar efter sista frosten. Jag har också strösslat ut och direktsått vädd i maj. Det funkar alldeles utmärkt, även om den får en lite senare blomning.

I år odlar jag bland annat den rosa vädden ‘Salmon Rose’ och favoriten ‘Fata Morgana’ som syns i buketten.

Bukettrecept – i appen

Ända sen jag var liten har jag plockat buketter. Då var favoriterna förgätmigej och gullvivor. Att kunna dela med sig och få inspiration av andra vill vi på Oh!Garden verkligen uppmuntra. Här kommer jag under året lägga ut mina bukettrecept och jag hoppas att vi tillsammans kan hjälpa varandra att blomstra i sommar.

Psst! Du vet väl att du kan tagga växterna när du lägger upp en bild? Så att dina vänner enkelt kan se vilka växter du odlar! /Anna