Måste man verkligen förodla?

Vi har alla stått där mitt i vårvintern och tänkt hur blev det såhär? ”Jag som inte skulle odla så mycket i år” har tvärtemot köpt fröer som skulle räcka till en mindre handelsträdgård. Man tänker ”nej men jag provar att så. Alla fröer kommer ju inte gro” Och plötsligt så står man där med fönsterbrädor fulla av sådder och vet inte riktigt vad man ska göra?

Plantera – steg för steg

De flesta av oss (inklusive jag) har stått där. Det har fått mig att fundera och verkligen tänka till kring det här med att förodla för att göra det så enkelt och effektivt som möjligt. För att minimera risken med plantor som drar iväg på höjden av för mycket värme, som får för lite ljus eller behöver planteras om så har jag genom åren jag odlat samlat på mig lite tips och tricks som jag tycker underlättar. Så nu tar vi det steg för steg.

  • Plantera i rätt tid
    För det första måste jag slå ett slag för; plantera i rätt tid! Dra inte igång alldeles för tidigt (även om det är svårt, jag vet). Du kommer inte tjäna något värst på detta utan kommer snarare riskera rangliga plantor som konkurrerar med hela familjen om husets alla utrymmen (sådär populärt).
  • Spara utrymme!
    Det är tidskrävande att så ett litet frö per kruka (absolut vissa sorter kräver det) men sällan blommor, de är inte så knussliga. Jag bredsår det allra mesta i olika sorters förpackningar jag kommer över, så som vindruvsaskar, godislådor i plast eller krukor. För att spara plats och slippa omskola plantorna flera gånger gör jag såhär:
    • Bottna med planteringsjord som innehåller näring som dina små plantor behöver när de vuxit till sig lite.
    • Toppa med några centimeter såjord och vattna igenom ytan. Strössla över fröerna och täck med lite såjord (om inte fröerna är ljusgroende då behöver du inte ha jord ovanpå fröerna). Genom att ha både planteringsjord och såjord får dina plantor starten de behöver av såjorden och sedan näringen av planteringsjorden för att fortsätta växa vilket innebär att du inte behöver skola om plantorna innan utplantering (om det inte blir väldigt trångt)
    • Täck med plastfolie med lufthål vilket skapar ett växthuslikt klimat.

Ett frö gror

För att fröerna ska gro krävs en del, tänk på:

  • Värme! Fröer vill oftast ha varmt om de ska gro. Jag ställer alltid mina sådder på fönsterbrädan ovanför elementen eller på golvet där det finns golvvärme.
  • Ljus? Nja de flesta fröer behöver faktiskt inte särskilt mycket ljus för att gro och därför fungerar det så bra att exempelvis ställa sådderna på golvvärme. Jag har även haft fröer inne i vårt pannrum med noll ljus och de har tagit sig fint.
  • Mörkergroende: vissa fröer är mörkergroende exempelvis phlox. Jag har då istället för genomskinlig plastfolie satt över mörk plast och det har funkat toppen.
  • Tålamod! Svårt jag vet. Ibland gror fröerna på några dagar, ibland tar det en mindre evighet… Men det går inte snabbare för att du kollar till dem en gång i timmen (även om det kanske känns så)
  • Vatten: Håll dina sådder fuktiga, låt de inte torka ut.

Hjälp alla fröer har grott – vad gör jag nu?

Sedan kommer vi till delen där det kör ihop sig lite. Vad gör jag när alla fröer grott och kommit upp en liten bit? För att inte stå vid utplantering med rangliga plantor som inte kommer överleva klimatet utomhus kan du tänka på detta:

  • Svalt! När dina sådder kommit upp så vill de stå svalt för att inte dra iväg på höjden och bli rangliga och klena. Vi vill ha knubbiga plantor! En bra riktlinje tycker jag är runt 10-15 grader.
  • Ljus! Dina plantor behöver ljus för att fortsätta växa. Därför är det ingen bra idé att så plantorna i februari och ställa i ett fönster (det är för lite dagsljus). Du behöver växtbelysning om du sår tidigt på säsongen. Eftersom växtbelysning inte är gratis har jag valt att köpa vanliga lysrör med LED som fungerar precis lika bra.
  • Näring: När plantorna kommit upp en bit så brukar jag börja ge näring. Ungefär en gång i veckan eller varannan vecka får de antingen lakvatten från bokashi eller annan växtnäring.

Avhärda plantorna

Så närmar sig tiden när det är dags för dina små plantor att ta plats i trädgården.. men innan dess är det klokt att avhärda plantorna. Vad är då avhärda? Ja kort sagt att vänja plantorna vid klimatet ute: sol, regn, vind och temperatur. Detta gör du någon/några veckor innan du ska plantera ut.

Ja men måste jag förodla då?

Det här med att förodla kräver sin lilla tid och engagemang…MEN du måste verkligen inte förodla. Att jag förodlar det mesta i min trädgård beror på:

  • Sniglar! Dessa trädgårdens fiender som knaprar i sig alla späda plantor som kommer i dess väg. Vi har tyvärr en hel del mördarsniglar i trädgården och för att undvika att de ska käka upp allt så förodlar jag. Större plantor brukar de inte ge sig på.
  • Tidigare blomning. Jag kan inte sticka under stolen med att jag tycker det är trevligt med lite tidigare blomning, att det börjar blomma redan i juni tills långt in på höstkanten.

Däremot så finns det sorter jag ändå inte tycker är värda att förodla utan går lika bra att så direkt ute. Några av dessa är:

  • Ringblommor. Ska du odla en enkel blomma är det denna. Jag strösslar ut fröerna och har ett ringblomshav i mitten av sommaren
  • Blåklint. Fina att strössla i som utfyllnad i både blom – och grönsaksrabatt.
  • Vallmo. Jag odlar främst vallmo för kapslarna till buketter. Jag strösslar ut fröer lite här och var flera gånger under säsongen.
  • Rosenskära. Jag har genom åren förodlat alldeles för mycket rosenskära. De tar sig precis lika fint om du sår direkt och jag prioriterar plats för annat i år.
  • Zinnia. Kort tid mellan sådd och blomning och därför tänker jag chansa och direktså en hel del i år.
  • Solrosor. Strössla ut fröer och du får solrosor i mängder. Visste du att solrosor även är bra för att ge näring till din jord?

Summan av kardemumman

Så sammanfattningsvis, måste man förodla? Det beror på. Allt handlar om hur din trädgård ser ut och vad du har för förutsättningar. I slutändan tycker jag att förodla och pyssla om mina små plantor är ganska härligt. Det är då drömmarna om den spirande trädgården är som störst. Jag skulle dock vilja skicka med att risken att dina små plantor inte överlever är väsentligt större om du sår alldeles för tidigt och låter sådderna stå kvar varmt inomhus tills de ska planteras ut. Jag hoppas mot bakgrund av min text att du ska känna att du har lite stöd när du går loss bland fröerna du klickat hem. Vi hjälper varandra! Och du; det som inte blir bra i år, där kommer det en ny chans nästa år! Vill du ha odlingsråd för specifika sorter? Ladda ner appen Oh!Garden. Länk finns längre ner här på sidan! Lycka till med odlingarna /Lisa