Från vinterdvala till blomsterprakt: så väcker jag mina pelargoner

Pelargoner, pelargoner, pelargoner. För 10 år sen, när vi äntligen fick flytta in i vårt älskade hus som vi lagt ner så mycket tid och kärlek på att få beboligt, var just pelargoner de första växterna som fick flytta in här. Då hade jag inte så jättestort intresse för blommor, men pelargonerna blommade villigt trots minimalt med skötsel. Hela vintrarna stod de framme i fönstren. Till slut blev de lite glesa och rangliga. Då lärde jag mig att om jag gav dem lite ny jord och klippte ner dem lite så buskade de till sig igen.

Nu för tiden ställer jag alltid undan pelargonerna för vinterförvaring ute i varmdelen vår verkstad. Där får de stå lite halvljust och svalt tills det är dags att väcka dem till liv igen. Jag vattnar dem absolut ingenting under vintern, men de brukar tåla detta rätt bra. Bara de allra minsta sticklingarna kan ibland torka ihop och inte vilja väckas till liv igen.

Väcka pelargonerna till liv igen efter vintervilan

Så hur gör jag då när jag väcker pelargonerna till liv igen? Pelargoner är ju så tacksamma så en kan i princip göra hur som helst med dem. En del vattnar först och byter jord sen, somliga byter inte jord alls utan bara lägger till lite jord och näring och kanske klipper ner en bit. Jag själv gör olika med olika pelargoner, men i de flesta fall gör jag såhär:

  • Rensar och klipper
  • Byter ut eller lägger till ny jord
  • Vattnar och ställer ljust
  • Toppar och plockar blomknoppar
  • Näringsvattnar

Rensar och klipper

Jag börjar med att klippa ner och rensa bort vissna blad och torra grenar. Det är lite olika hur mycket jag klipper. Mårbackorna sparar jag ofta lite högre, men andra pelargoner klipper jag ner rätt hårt. Ju mer du klipper desto buskigare och rejälare blir plantan. Jag klipper aldrig på något särskilt sätt, över eller under skott och sådär, utan går mest på känsla. Är grenen i stort sett vissen klippt jag tills jag får fram ett grönt litet öga.

Byter jord

De mindre pelargonplantorna tar jag upp och rensar rent helt på gammal jord. Krukan töms och ibland diskar jag även ur krukorna. Nu har jag en rätt stor pelargonsamling, så jag har börjat slarva lite med diskandet av krukorna. Skulle någon pelargon få någon sjukdom, så är det inte hela världen. Jag har råd med lite svinn här. Sen fyller jag på med ny jord och planterar om plantan i den.

De större pelargonerna gräver jag bara ur litegrann av jorden kring och toppar med lite ny. Dessa ser jag sedan till att näringsvattna lite oftare under säsongen.

Vattna och ställ ljust

När pelargonen har fått ny jord vattnar jag igenom ordentligt och ställer plantan ljust. Alla mina pelargoner hamnar i stora fönster mot söder den första tiden efter väckning. När de har buskat till sig och blivit fina får vissa av dem flytta till andra fönster med inte fullt lika mycket solljus.

Toppar och tar sticklingar

Efter någon/ett par veckor kikar de första små bladen fram. Sen brukar det gå ganska fort.

Jag brukar plocka alla blomknoppar fram till maj ungefär. Börjar de rangla iväg toppar jag även plantorna för att de ska bli buskiga och fina. Jag gillar ju när de är lite robusta och rejäla snarare än rangliga och klena. Många gillar dock lite högre och rangligare pelargoner och då kan en nog låta dem bara växa på och blomma från start.

När jag toppar dem får jag också nya sticklingar som jag brukar plantera direkt i krukor. Ofta sätter jag dem i en stor kruka flera tillsammans. Ibland, om jag har köpt en ny pelargon och planterat moderplantan i en stor kruka sätter jag ner sticklingarna bredvid. En stor kruka tycker jag är lättare att hålla jämnt fuktig. Jag tycker också att det är lättare att sköta sticklingarna utomhus där en ofta får lite hjälp av regnet och fuktighet i luften. Därmed tar jag sällan sticklingar när jag väcker dem om vintern utan när jag planterar ut dem om försommaren. Då får de stå ute och växa på sig under säsongen.

Skötsel av pelargonplantorna

När plantan har satt fart och börjat växa till sig brukar jag skjuta till lite extra näring någon gång ibland. Men eftersom jag oftast byter ut all jord klarar de sig oftast rätt bra ändå. De större pelargonerna byter jag inte ut all jord på så de näringsvattnar jag lite oftare. Inomhus använder jag lakvatten från bokashin och utomhus får de nässelvatten då och då under säsongen. Mina pelargoner trivs bra med detta.

Men de klarar sig även helt utan näring också. Vissa pelargoner näringsvattnar jag nästan aldrig. Det är inte mina största pelargoner precis, men helt okej fina ändå. Tror det kan ha att göra med att jag ändå byter ut all jord på de flesta mindre pelargoner när jag väcker dem efter vintervilan. Då har de ju rätt bra med näring under en säsong ändå.

Lycka till med pelargonerna!

/Johanna