Från gräsmatta till grönska- så byggde vi vår köksträdgård

Vår tomt är stor, nästan 4000 kvm och trots att hus och gård är äldre så fanns det ingen härligt prunkande mormorsträdgård att ärva när vi köpte huset. Här hade ingen trädgårdsintresserad bott. Det fanns inga frodiga perenner, knotiga gamla fruktträd eller en massa gräsyta. Vi ville odla, inte bara blommor, utan ätbart. Och nu hade vi utrymme och kunde bygga upp precis vad vi ville.

Vart börjar man egentligen?

För två som renoverat ett hus där det alltid fanns befintligt material att förhålla sig till, var det svårt att stå med en blank canvas. Vi skulle ha odlingslådor visste vi, inte gräva land, eftersom vi inte hade resurser till att gräva en så stor yta. Vi ville minimera jobbet när vi byggde men även underhållet av köksträdgården. Såhär tänkte vi;

  • Vi började med att fundera på hur många odlingslådor vi ville ha. Sedan markerade vi ut direkt på gräset vart de skulle vara. För oss var det viktigt att kunna köra emellan med en skottkärra, så bredden blev kort och gott en skottkärra + lite till.
  • Sedan började arbetet med odlingslådorna. Vi hade börjat med NO-DIG-rabatter och tänkte därför att det bör fungera fint för odlingslådor också. Lådorna gjorde vi såhär;
    • Vi byggde först ramen av spillvirke vi hade hemma, lådorna är ca 150×50 cm och 40 cm höga. Vi oljade in lådorna med träolja.
    • Sedan bottnade vi med kartonger för att kväva ogräset och fyllde på med massvis av löv, grenar och annat organiskt material från trädgården
    • Efter det i med massor av gödsel! Vi har förmånen att ha stor tillgång till gödsel. Vi hämtade kärror med fårgödsel och la i lådorna. Det var blandat med ganska mycket halm så vi la i ett tjockt lager. Vi la även i brunnen hästgödsel som legat några år. Sedan toppade vi med ett lager planteringsjord.
  • Vi täckte ytan i gångarna med en ogräsduk och täckte allt med bark. Mjukt och härligt att gå på och estetiskt tilltalande.

Vi köper staket! Nej vänta det är svindyrt, vi får bygga eget!

Vi ville att köksträdgården skulle ramas in av ett staket, både för utseendets skull men även för att hålla undan djur så gott det går. Jag kikade på de populära kastanjestaketen men insåg snart att det blev för dyrt. Min sambo hade en idé, han kunde bygga staket själv av material från vår tomt. Såhär gjorde han:

  • Vi hade gamla krakar som låg bakom ladugården (vet du inte vad en krake är får du googla 🙂 dessa fick utgöra staketstolpar. De är nedsatta med två meters mellanrum. Vi har sedan satt krakar horisontellt en uppe och en nere.
  • Han sågade sedan ner sly av träd som fanns på och omkring vår tomt (på vår mark) och spikade fast. Är det samma träslag? Nejnej.. det är en salig blandning av hassel och björksly som är fastspikad med galvad dyckert.

Resultatet blev ett meterhögt staket som ramar in vår köksträdgård och som inte kostat oss många kronor. Det kommer inte hålla för alltid men vi är inne på säsong nummer tre och än står det stadigt.

Vad ska vi odla i köksträdgården?

Nu inför tredje säsongen har vi lärt oss vad vi använder mycket av, vad som känts ganska överskattat, vad som växer bra och när vi skördar. Därför odlar vi i år;

  • Morötter i mängder! Vi direktsår fröerna i maj, både sommar- och höstmorot så vi kan skörda från mitten av sommaren till sent inpå hösten. Så gott att ha egna morötter och barnen älskar att få dra upp en morot från landet och knapra på!
  • Palsternacka: otroligt gott att äta på hösten rostade i ugnen eller göra mos av palsternacka. Vi direktsår i maj och kan börja skörda inpå hösten (ett tips är att du kan låta palsternacka stå kvar i jorden över vintern de går fortfarande att skörda)
  • Blomkål: detta förodlar jag fr.om mars. I år ska vi se till att bygga ordentliga skydd för kållarverna som annars smaskar i sig detta.
  • Rödbetor: direktsås i maj och skördas mot slutet av sommaren/början av hösten. Enkelt och ger riklig skörd. Vi brukar rosta i ugnen samt lägga in inför hösten.
  • Sockerärtor: Vet att många förodlar dessa men jag som förodlar så mycket blommor direktsår sockerärtor och har alltid fått fin skörd! Enkelt och populärt för barnen att äta!
  • Majs: Förra året var första gången jag satte majs men inte den sista. Jag misslyckades totalt med plantor som stod för trångt men det blir det ändring på i år. Kan nämligen inte tänka mig något godare än att äta egenodlad majs!
  • Sallad: här sår vi i omgångar för att alltid ha tillgång till färsk sallad att plocka i köksträdgården. Enkelt och gott!
  • Vi odlar även lök från frö och en hel del potatis men detta i större skala i vår familjeodling som vi driver med min sambos familj (mer om detta en annan gång)

Samplantering med blommor

En äkta potager blir det inte utan blommor som gör grönsakerna sällskap i köksträdgården. Första året gjorde jag misstaget att slänga in alldeles för mycket blommor så vi inte fick plats med så mycket grönsaker. Därför gör vi nu andra land till blommorna men lite blomster vill jag få in i köksträdgården eftersom blommor och grönsaker dra nytta av varandra. Exempelvis:

  • Ringblommor: de är ätbara och även superenkla att odla! Så inte för många frön eftersom de har en tendens att ta över.
  • Blåklint: är en riktig favorit hos pollinatörerna.. med andra ord kanon i köksträdgården!
  • Tagetes: trodde aldrig jag skulle falla för denna blomma men det finns sorter förutom den skrikiga organgea som är riktigt fina! Jag gillar ”man on the moon” som är en afrikansk cremefärgad tagetes. Tagetes bidrar till frisk jord och förutom det är doften avskräckande för bladlöss.
  • Slutligen örter! I år ska vi satsa på att skapa en egen ”örtagård” utanför köksträdgården då det inte riktigt får plats där.. men några örter slänger jag gärna in ändå .. varför? Jo många örter ogillas av kållarverna!

Det är en fin känsla att odla sin egen mat. För det första för att det är otroligt gott men även för att lära sig mer om vår mats ursprung och att äta i säsong. Jag tror nämligen att vi kommer se mer och mer av en ”grön våg” där vi odlar vår egen mat, jag hoppas det i alla fall! Vi har bara börjat! Vi drömmer om att vara självförsörjande på delar av vår matförbrukning. Slutligen för dig som är nyfiken på odling men tycker det här med att förodla är knepigt så vill jag rekommendera att odla ätbart! Det finns mycket du kan direktså som ger fin avkastning och minimalt med arbete. Nu kör vi Köksträdgården 2023! /Lisa