Sommarastern är en återkommande sommarblomma i min snittblomsodling. En blomma jag inte kan vara utan – och som har en tendens att utökas med fler sorter för varje år som går. Fluffet finns i olika färger, den är lättodlad och hållbar i bukett – what is not to like?
Förodla sommaraster – i godislådor
Jag odlar ett gäng olika sorter och jag vill göra det enkelt och billigt. Så jag förodlar mycket genom att bredså i godislådor – och sommarastrar är inget undantag. Så i mars går jag till lokala ICA-butiken och frågor om det finns några över. “Vi undrade just när du skulle komma” fick jag som svar i år.
Jag borrar hål i både botten och lock, och vips så har jag fått mig ett drivhus. Perfekt att bredså sommaraster – något jag gör i månadsskiftet mars/april. Det innebär att jag strösslar ut frön i lådan, täcker med ett tunt lager såjord och låter dem gro på golvvärmen i garaget – i minst 20 graders värme.
När de kikat upp så får de bosätta sig i bubbeltätet där jag har ett litet isolerande “bubbeltält”. Jag sätter in en frostvakt som håller koll så att det inte blir minusgrader och gärna håller runt 10 grader. Många gånger kan det nämligen komma en köldknäpp ända in i maj. Det frostdatum som Oh!Garden har som förslag för min kommun stämmer ofta bra. Det brukar kännas tryggt att plantera ut astrarna någonstans runt den 20:e maj i Stockholms Skärgård.
Dags att komma ut i bäddarna – kom ihåg var du odlade förra året
I slutet av maj brukar det bli dags för astrarna att komma ut på växtplatsen – och vad ska man tänka på nu?
- Notera var du sätter dina astrar – så du slipper sjuka plantor
- Se till att de får näring och vatten – men de får inte stå för blött!
- Ge dem gärna lite stöd
Ett tips när man odlar sommarastrar är att tänka på att byta växtplats för växter inom asterfamiljen. Det finns nämligen en jordburen sjukdom som drabbar astrarna. För den stackars insjuknande plantan innebär det svampangrepp och nedvissning. Något du kan undvika genom att byta plats. Jag håller såklart koll på det genom att notera och spara alla växtplatser i Oh!Garden så att jag kan skifta varje år. Det vore ju riktigt trist att få svampangripna plantor i mitt asterhav.
Astrar vill gärna ha näring för att blomstra. Jag brukar fylla bädden med bokashijord och hästgödsel från stallet på ön. Sen näringsvattnar jag med bokashi. De behöver vatten regelbundet men de vill inte stå blött – det här var en riktig utmaning i den blöta sommaren 2023. Astrarna stortrivdes i början, men i mina bäddar så var det ett gäng som dukade under i regnet. De som stod i bädden som var mer väldränerad – de blomstrade desto mer. Så se till att jorden dränerar.
Första året jag odlade var jag besviken. Astrarna la sig ner i bäddarna och var inte alls sådär fina jag sett på bild. Nu har jag stöttat dem med stödnät av jutesnöre – vilken skillnad! Jag får långa och stadiga stjälkar.
Mina favoritsorter – och årets nyheter
Jag har några favoriter som återkommer – och testar nya varje år. Förra året blev jag alldeles särskilt förjust i ‘Lady Coral Lavender’. Med färg som skiftar mellan blekt lavendel till det gråskimrande hållet. Och ‘Lady Coral Salmon’ är en favorit sen gammalt. Jag har testat ett gäng och blir sällan besviken.
I år testar jag bl a
- Chrisantella Lilac Mist
- Lady Coral Chamois
- Phantom of the Opera
- Autumn Forest
Alla mina sorter – både gamla favoriter och nyheter hittar ni såklart i appen – under Växtplatsen Annueller 2024. Kika in vettja!
Fluffiga buketter
Sommarastern är väldans fin i sommarens buketter och hållbar i vas. För att de ska hålla länge, passa på att skörda när de yttre kronbladen börjat öppna sig. När du sätter i vas är det också viktigt att ta bort bladen som annars hamnar under vattnet, annars får du ganska snart klibbigt och smutsigt vatten.
Sommarastern har en given plats i mina sommarbuketter. Och dessutom är de fin att torka. Jag delar såklart med mig av sommarens buketter och bukettrecept i appen. Kika in du också! /Anna