Dags att odla maffiga Kronärtskockor

De är inte bara en delikatess att tillaga och ätas, de är ju också bra majestätiska där de poppar upp i köksträdgården i slutet av sommaren. Jag har odlat i ett par år nu och jag älskar att se hur de läckra kronärtskockorna växer och tar för sig i min potager. Och nu är det faktisk hög tid att börja fundera på sådden om du vill ha skockor i år!

Starta sådden i tid

Kronärtskockorna tar tid på sig från frö till skocka och det är bra att sätta igång sådden i tid. Kronärtskockor, perenner och Jätteverbena är ofta det som kickar igång mitt odlingsår. I min såkalender i Oh!Garden ser jag att fröna petades ner i jorden den 6:e februari förra året. Det gav skörd i slutet av augusti och början av september.

Jag har odlat i mindre krukor med vanlig planteringsjord och petat ner 1-2 frön i varje kruka, på ca 2 cm djup. Sen ser jag till att de får det varmt och täcker sådden med plast. Förra året investerade jag i en värmematta och där fick de små fröna det riktigt varmt och skönt och grodde på ca 10 dagar. När de små plantorna kikar upp så har jag satt dem under växtbelysning. Är det fler än ett frö som grott så låter jag bara en vara kvar och få plats att växa.

När plantorna blivit större och rötterna börjat fylla krukan så planterar jag om i större kruka i ny näringsrik jord. Förra året lät jag dem växa i mitt bubbeltält i växthuset, med frostvakt. Här trivdes de och växte till sig ordentligt.

Tänk bara på att kronärtskockorna gillar näring. Under den här perioden gav jag lite extra näring och trodde ett tag att de inte gillade hur jag skötte dem när de gulnade lite. Men de piggade på sig. I år kommer jag nog att plantera i större krukor än jag gjorde förra året.

Plantera ut och ge dem en bra start

När risken för frost är över är det dags för plantorna att få komma ut till sin slutliga plats. Jag har innan dess låtit dem avhärda och vänja sig vid livet utanför det varma och gosiga tältet. Först ett par timmar varje dag i och sen lite längre för varje dag.

Kronärtskockan gillar att växa soligt och varmt, gärna med skydd för vind. Jag hade ett litet “kvarter” i min köksträdgård där kronärtskockan fick bosätta sig tillsammans med Jätteverbenan. Innan utplantering så vräkte jag på med stallgödsel och blandade ner rejält med kompostjord av bokashi i jorden. I början är det viktigt att de får bra tillgång till fukt, men när de vuxit till sig så är de ganska torktåliga. Det är också viktigt att rensa bort allt ogräs och se till att det inte är för mycket som konkurrerar med plantorna.

Tänk på att skockorna tar stor plats och du behöver uppemot 75 cm mellan dem. Jag tyckte de såg så fåniga ut och tog givetvis lite för lite avstånd emellan förra året. Som vanligt.

Vert de Provence och Verbena i köksträdgården – en osannolik hit

Att kombinera Kronärtskockor och Jätteverbena – vilken hit! De svävande lila blommorna tillsammans med de maffiga skockorna är en osannolikt vacker kombination. Sorten jag valde förra året ‘Vert de Provence’ får stora huvuden men också riktigt läckra lila blommor om de inte skördas.

I år sätter jag igång sådden den här veckan. Jag tänkte testa sorten ‘Violet de Provence’ – en vacker purpurfärgad sort som jag tror blir ljuvlig tillsammans med verbenan.

Ge mycket näring och skörda stora skockor

Kronärtskockan vill ha massor av näring och kan vara lite kinkig. Jag såg till att fylla på rejält vid utplantering, men jag vattnade också regelbundet med bokashivatten.

När skockorna blivit fyllliga och de nedre fjällen börjat peka utåt så är den redo att skördas. Skär av så att du får en liten bit av stjälken med.

Vi brukar koka dem i saltat vatten och sen njuta dem doppade i brynt smör och citron. Mumma! /Anna