Perenner till snitt – 5 favoriter som funkar både i rabatt och bukett

Måste man verkligen anlägga en ny snittblomsodling varje år och odla fram ettåriga blommor från frö, för att njuta av somriga buketter? Nej, det behöver man såklart inte. Det finns ju faktiskt ett gäng perenna blommor som är fina – både där de står i sin prakt i trädgården och som snittblommor. Jag tänkte tipsa om 5 sorter som jag älskar! Både i vas och i rabatt.

Passande snittblommor – vilka är det egentligen?

Vissa blommor är hållbara som snittblommor, medan andra inte är det. Det innebär att en del blommor man sätter i vas kanske nickar till direkt, eller så har de tappat sina blommor redan dagen efter att du plockade in dem. Det är ju såklart inget fel i att plocka in alla blommor man känner för och sätta i en vas på bordet, men mina tips är alltså blommor som också håller sig okej i vas. Jag vågar påstå att du hittar flera av dem i buketter du köper i blomsterbutiken.

Typiskt bra snittblommor är ju också de som har långa och stadiga stjälkar. Men med det sagt så kan det ju faktiskt vara fantastiskt att fylla små vaser med ljuvliga och doftande rosor och brudslöja? De är förvisso inte med på min Topp 5. Men jag tycker ändå att de förtjänar att få vara med på bild.

Favorit nummer 1 – Praktfulla Pioner

Visst måste man väl bara älska de klassiska pionerna? De kommer på försommaren, precis då man suktar som mest efter blomster. Och det finns såklart massor av skäl till varför pioner är mina absoluta favoriter i perennrabatten. Här är några!

  • Doften. Många pioner doftar. Och ja, finns det något ljuvligare än att känna de söta dofterna i trädgården, när man tar sig en kvällspromenad under tidig försommar? Eller för den del, när du njuter av dem i en vas på bordet.
  • Hållbara. Pioner är hållbara i vas. De har stabila och långa stjälkar och håller sig länge i vas om de sköts på rätt sätt.
  • Jorden Pioner trivs i lerig jord! Jag kämpar med styv lera i min trädgård. Det är inte optimalt för många växter. Men pionerna, de stormtrivs i min trädgård
  • Variationerna. Det finns oändligt många sorter. Välj bland fyllda, fluffiga eller enkelblommande. Pioner finns i mängder av olika färgnyanser och många skiftar också färg på ett fantastiskt sätt.

Jag hade tur när vi köpte vår tomt. Damen som haft tomten innan oss måste ha älskat pioner. Första året poppade det upp sorter lite överallt i trädgården. Som en gömd skatt som kom fram. Nu börjar jag hitta nya roliga sorter och har de senaste åren kompletterat med några vackra enkla pioner, såsom ‘Coral Sunset’, ‘Coral Charm’ och ‘Krinkle White’. Skatten ska inte bara bevaras. Den utökas varje år!

Favorit nr 2 – Sagolika Stjärnflockan

Denna ljuvligt söta blomma ser man ofta i köpebuketter. Stjärnflockan kan du köpa plantor av på handelsträdgården och plantera, men du kan också fröså dem. Det bästa av allt är att när du väl har några plantor så kan du både dela och plocka frön för att se till att du på sikt får ett hav av söta stjärnflockor.

Stjärnflockan är dessutom väldans lättskött. Hos mig trivs den både i soligt och lite skuggigare läge. Och den sprider sig gärna för att till slut bilda ett stort bestånd. Jag gillar stjärnflockan både i blandade buketter, men också att bara plocka ett fång med enbart stjärnflockor i olika färgtoner.

Favorit nummer 3 – Frodiga Jättedaggkåpan

Daggkåpan växer nästan som ogräs hos oss och jag behöver dela och flytta dem med jämna mellanrum. De är bland de första att grönska på försommaren och samtidigt som pionerna blommar kan man använda de frodigt gröna bladen i bukett för att fylla upp med.

Daggkåpan frösår sig lätt. Jag brukar använda både bladen som utfyllnad men också de limegröna blommorna. Jättedaggkåpan är så galet lättskött och jag älskar den både i rabatten och i bukett.

Favorit nummer 4 – Näpna Narcisser

Tulpaner i all ära, men vi får inte glömma de fantasiska narcisserna. Visste du att det finns över 10.000 sorter att frossa i? Det finns så många olika anledningar till att fylla rabatterna med narcisser. Här är några;

  • Tidig säsong De blommar tidigt på säsongen, så att du kan få buketter redan i april/maj, beroende på sort och var du bor.
  • Doft. Många narcisser doftar.
  • Rådjur. De är rådjurssäkra! Medan tulpanerna gärna nafsas upp av rådjuren, så lämnas narcisserna som regel i fred.
  • Återblommande. Till skillnad från många tulpaner så kommer narcisserna tillbaka. År efter år. Sätt ett gäng i höst och du kommer att få blomning år efter år.

Min spaning är att narcisserna är på rejäl uppgång. Jag kommer att vara tidigt ute för att skaffa massa fina sorter till nästa år!

Favorit nummer 5 – Fluffiga Astilben

Ljuvliga astilben finns i många olika färger. Själv har jag fastnat för den skira ljusrosa sorten. Den har jag på många olika ställen hemma. Jag älskar de fluffiga plymerna och jag har dem gärna i bukett. De är kanske inte de allra mest hållbara men jag tycker det funkar bra när man plockar dem när de översta blommorna börjat blomma och sätter dem i varmt vatten. Dessutom kan de torkas och användas i arrangemang.

Astilben är också enkel att sköta om. Den trivs allra bäst i halvskugga, men hos mig levererar den också i soligt läge. Helst vill den ha näringsrik och väldränerad jord. Den gillar inte torka och ska helst ha tillgång till lätt fukt i jorden.

Satsa på perenner som funkar i just din trädgård

Odlar jag perenner för att de ska plockas in i bukett? Nej, det kan jag egentligen inte påstå att jag gör. Men jag tycker det är fantastiskt att kunna plocka in blommor från rabatten när andan faller på! När jag väljer perenner så tänker jag alltså främst på att de ska vara fina i trädgården och i rabatten jag planerat. Men också att de passar både min stil och just min trädgård. Då blir de också lättskötta. När det här kan kombineras med att de passar som snittblommor, så får jag ju den bästa av världar.

För att du enkelt ska hitta bra snittblommor till trädgården så har jag sett till att du i Oh!Garden-appen kan hitta växter som passar som snittblommor. Både ettåriga och perenna växter hittas enkelt om du filtrerar växter på egenskapen “Snittblomma”. För många sommarblommor finns också information om hur länge de håller, deras s.k. vasliv. In och spana vettja! Där delar jag också med mig av alla mina sorter och växter. Du laddar ner appen med länkarna här nedan och den är såklart kostnadsfri att ladda ner!

Kram/Anna