Min favorit i köksträdgården

Pumpa är bland det absolut roligaste jag vet att odla! Det är relativt enkelt, supergott och en väldigt bra gröda för dig som vill bli mer självförsörjande genom din köksträdgård. Eller om du har bråttom till en bal på slottet.

Med sitt roliga växtsätt, snygga frukter, goda smak och en bra lagringsduglighet har den här kompisen en självklar plats i min odling. Men när jag pratar med andra så låter det som att de flesta inte har några planer på att odla pumpa. Tur då att det ännu inte är för sent att så, för jag har nämligen tänkt att övertala er alla till att odla det i år!

Vad är grejen?

Jo, grejen jag pratar om är en ettårig gurkväxt. Pumpa är en typ av squash, men till skillnad från de vi ofta bara kallar squash eller zucchini så går pumpor att lagra i flera månader. För att skilja dem åt benämns därför pumpan som en vintersquash, alltså att den går att lagra över vintern. Plantan slingrar sig i väg med långa rankor och kan även klättra uppåt (det öppnar upp möjligheter för spännande vertikala odlingslösningar, men mer om det senare). Själva pumporna kommer i alla möjliga olika storlekar, former och färger. De smakar ofta lite sött och nötigt (likt sötpotatis) och är väldigt användbara i köket.

Så nu!

Pumpa passar bra att så nu i maj. Men vänta inte för länge, in i juni börjar det bli lite väl sent. Så fröna i en näringsrik planteringsjord. Gärna i en kruka stor nog för dem att växa i fram till utplanteringen. Sedan gror de snabbt och plantan växer på i en väldans fart! För att inte stå med enorma plantor inomhus gäller det att planera. Ungefär fyra veckor från dagen du sår kan du räkna med att de är i lagom storlek för att planteras ut. Se till att det inte fortfarande är risk för frost då, eller att du inte har tid att plantera ut förrän senare. Vänta i så fall hellre någon vecka till med sådden. Om du inte hinner så i tid brukar det gå att köpa plantor på din lokala handelsträdgård.

Odlingsplatsen

Pumporna vill leva det goda livet! Välj en solig plats i trädgården, där det inte gör att de breder ut sig en bit. Lägg på rejält med kompostjord och/eller stallgödsel. Du behöver egentligen inte blanda ner detta i jorden utan kan plantera rätt i den näringsspäckade massan. Faktum är att man kan odla pumpa direkt på komposten om man så vill. Jag kan tycka att den tanken känns lite opraktisk. Komposten är ju något jag behöver komma åt, och är det något jag lärt mig så är det att där det växer pumpor är det minsann inte lätt att ta sig fram När de väl fått en trivsam start så sköter de sig i stort sett själva under säsongen. Tack vare sitt växtsätt och stora blad så är de ganska konkurrenskraftiga mot ogräs. Dessutom håller de kvar fukten i marken genom att skugga och hindra avdunstning.

Nya höjder

Som jag nämnde tidigare så går det ju även att odla pumpor vertikalt. Hur coolt! De klättrar på fantastiskt bra och fungerar på spaljéer, torn eller bågar. Det är framförallt sorterna som ger mindre pumpor som passar för detta, men även medelstora fungerar förvånansvärt bra utan att de rasar av pumpans tyngd. Placera det som plantorna ska klättra på i odlingsbädden och led dem upp med hjälp av jutesnöre eller garn. Linda snöret i en spiral runt rankan, utan att knyta, och lyft den upp mot stödet. Snart kommer de själva att greppa ett stadigt tag.

Sexualkunskap och tough love

Något som plantorna kan behöva lite assistans med är matchmaking mellan han- och honblommor. Honblommorna har ett fruktämne (en svullnad) precis bakom/under blomknoppen där den fäster i stjälken, vilket alltså blir själva pumpan sedan. Inuti blomman syns de fyra pistillerna. Hanblommorna har inget fruktämne och i blomman finns ståndare istället för pistiller. Blommorna är ganska populära bland humlor och bin, men för att säkra skörden kan det vara bäst att själv agera pollinerare också. Med hjälp av en tops eller pensel kan du sprida pollen mellan blommorna.

Ett annat sätt att säkra skörden är att beskära plantorna en aning. När säsongen börjar lida mot sitt slut och nattfrosten närmar sig finns det risk att pumporna inte hinner mogna i tid. För att boosta de som redan börjat ta form så beskärs överflödig vegetation. Klipp av rankor som inte visar något, eller väldigt lite, fruktämne. Spara ett blad efter de pumpor du vill satsa på, men offra resten av plantan. På så vis ger den mer näring åt de som är kvar så att de växer på bra.

Skörd och lagring

I början av inlägget nämnde jag att pumpor är toppen för dig som vill bli mer självförsörjande genom din köksträdgård. Att kunna lagra och äta det vi odlar själva över hela vintern är en riktig game-changer. När tillgången på färska råvaror från den egna odlingen är lite skral känner man sig verkligt rik med stora fina pumpor i skafferiet!

Pumpan får längst hållbarhet när den hunnit mogna på plantan innan skörd. Eftersom de inte tål frost är det dock bättre att skörda om det ska vara minusgrader och sedan låta dem eftermogna inomhus. Klipp av stjälken så att minst 2 cm sparas på pumpan. Bryts den av så blir det som ett öppet sår, vilket försämrar hållbarheten rejält. Börja med att ta in dem i rumstemperatur, runt ca 20 grader. Håll dem där i ca 2 veckor så hårdnar skalet ytterligare och skyddar det fina köttet inuti. Efter de här två veckorna ska de lagras svalare, ungefär 10-15 grader. Under 7 grader är lite för kallt, men framför allt får det inte vara fuktigt. Ett svalt skafferi är det optimala, men har man inte det så är torr rumstemperatur bättre än svalt och fuktigt. Hellre i vardagsrummet än i kylskåpet med andra ord.

Sorterna jag odlar i år

Det finns så otroligt många sorters pumpa och jag hade egentligen velat prova varenda en. I år odlar jag fler varianter än jag gjort innan, men har valt bort några som jag testat tidigare. Till exempel blir det ingen Halloweenpumpa eftersom jag tycker att det blir för lite mat på dem. Dessa är de som såddes hos mig här i Stenby den 1a maj:

  • Uchiki Kuri – Hubbardpumpa i trevlig storlek. Den här odlar jag alltid! Väldigt god och ger bra skörd.
  • Baby Boo – En prydnadspajpumpa. Vilken komplicerad kategori va! Den är liten, vit och gullig vilket kvalar in den som prydnad, men är också fullt ätlig och därför en pajpumpa.
  • Muscade de Provence – Myskpumpa som jag saknade förra året. För två år sedan odlade jag en bamse av den här sorten som höll i skafferiet i över 6 månader. Ger inte så många pumpor per planta.
  • Waltham Butternut – Butternut/Myskpumpa som många nog känner igen från mataffären. En sort som jag inte odlat tidigare av högst oklar anledning.
  • Futtsu Black Early – Ytterligare en myskpumpa. Ger snygga svarta pumpor med gulgrönt frukttkött.
  • Gele Reuzen – Jättepumpa. Den här vill jag odla för att försöka få till en riktigt enorm pumpa. Bara för att det är kul!
  • Olga – Nakenfröpumpa. Detta är vad man ska satsa på om man vill använda själva fröna i matlagning. Jag håller tummarna för god skörd för att kunna rosta frön.

Nu hoppas jag att min kärlek till pumpor har smittat av sig en aning och att ni är sugna på att odla grönsakslandets roligaste gröda!

/Ellen