Rosenskära – en lättodlad blomsterfavorit, eller?

Rosenskära var en av de allra första sommarblommorna jag började odla för ett gäng år sen. Jag hade fått höra att den skulle vara mycket lättodlad och ge rikligt med blommor. Jag sådde några frön och de kikade snabbt upp och växte under säsongen upp till en grön, frodig, dill-liknande buske. Dock utan en endaste liten blomma. Hur kunde det bli så? Den lilla plantan jag köpt hos handelsträdgården samma år verkligen tokblommade ju.

Det var då jag började söka runt på nätet efter förklaringar och tipsen jag fann och har lärt mig genom åren av att odla rosenskära, är det jag tänkte dela med mig av i detta inlägg.

Felet jag gjorde – för mycket näring

Så vad var då felet jag egentligen hade gjort under mitt första år med egenodlade rosenskäror? Jo, jag planterade dem i en rabatt med alldeles för mycket näring. Jag hade sått mina plantor i mitten av april. Den nya lekstugerabatten hade fyllts till bredden med hästgödsel och bara ett tunt lager jord över. Där stoppade jag i mina egenodlade späda små plantor och en köpt planta från handelsträdgården som redan stod i blom. Mina späda små plantor tycktes stormtrivas och växte på sig för fullt till meterhöga buskar med dilligt bladverk, men utan en endaste lite blomma. De från handelsträdgården tokblommade, men blev inte så jättehöga.

När rosenskäror får för mycket näring i början fokuserar de mest på tillväxt i själva plantan. De tycker det är lite göttigt att kunna fokusera på att växa. Ingen stress att sätta några frön till världen här inte.

En del menar också att rosenskäror är så kallade ”kortdagsväxter” vilket betyder att de sätter igång att blomma när dagarna blir kortare och nätterna blir längre. En del sorter är säkert mer påverkade av detta, men jag har upplevt att när jag sår rosenskäror i april/maj så kommer de ändå igång och börjar blomma framåt juli. Detta trots att dagarna då fortfarande är rätt långa och nätterna korta. Hos mig verkar det inte spela roll om det är midsommartid eller sen augusti. Plantorna kan komma igång och börja blomma när som.

Men planterar man dem i en rabatt inte fullt lika näringsrik, som den jag hade som bestod av i princip enbart gödsel, då brukar de komma igång och börja blomma rätt tidigt. I alla fall hos mig. En alldeles vanligt gödslad rabatt brukar gå fint.

Förodla eller direktså?

Jag har både förodlat och direktsått många av mina rosenskärsplantor genom åren. Vill jag ha väldigt tidig blomning sår jag dem redan i februari. Finns inget som är så härligt som blommande rosenskäror i maj. Jag upplever dock att de plantor jag sår så tidigt, sällan blir tillräckligt robusta och rejäla som de jag sår senare. Trots att de får växa under växtbelysning. De flesta förodlar jag i april. Tidigare än så behövs inte.

Varje år sår jag några rosenskäror direkt i landen under maj månad. Det brukar också fungera väldigt bra. Alla rosenskäror jag hade i mina entrérabatter för ett par år sen var direktsådda. Du ser ju hur fint de hann växa upp och komma igång och blomma i augusti. Ingen panik om du inte redan har sått dina rosenskäror alltså. Det går bra att göra det nu också.

Svält gärna blommorna lite innan utplantering

De gånger jag har missat att vattna de små plantorna eller när jag har bredsått dem och de har fått stå trångt länge upplever jag att de kommer igång och bildar knoppar mycket snabbare. Det kanske bara är inbillning, men jag försöker numera tänka på att jag ska svälta rosenskärorna lite extra när de växer upp så de kommer igång och börjar blomma snabbare. Även taniga rosenskäror med någon enstaka blomma brukar buska tills sig så fort de kommit ut på friland eller i större kruka.

Gödsla när knoppen bildats

När första blomknoppen har bildats, då brukar jag ösa på med gödsel och näring. Har det väl bildats en blomma upplever jag att det brukar komma fler rätt tätt inpå. Jag vattnar sedan med nässelvatten regelbundet under hela säsongen.

Friland eller krukodling

Jag upplever att rosenskärorna trivs bäst på friland, i rabatter eller pallkragar. Men det beror nog mycket på att min trädgård kräver krukväxter som tål torka. Jag är inte jättebra på att hålla koll på vattningen i krukorna och slarvar en del där. Då brukar även rosenskärorna få lite vissna blad, även om de oftast fortsätter blomma villigt ändå. Så de går förstås fint att ha i kruka också, om du kommer ihåg att vattna dem.

Plocka blommor innan de bildar frön

Jag brukar plocka blommor så ofta jag bara hinner. Ser jag att någon har börjat vissna och det börjat bli fröställning klipper jag av dem direkt. Har plantan väl bildat nya frön är risken att de slutar blomma igen. Ju fler blommor jag plockar, desto mer blommar de upplever jag.

Framåt september brukar jag sluta plocka av precis alla blommor. Jag vill att de ska hinna bilda lite fröställningar som jag kan plocka in innan det blir för blött ute.

Så är då rosenskäran lättodlad eller ej?

Jo jag tycker verkligen att rosenskäran är väldigt lättodlad och sannerligen värd att odlas. Den är ståtlig både i rabatten och som snittblomma. Väldigt tacksam och bildar lätt en djungel av blommor. Så länge du inte gödslar den för mycket i början bara. Den frösår sig väldigt lätt också, så har du en gång odlat rosenskäror kan du nästan räkna med att de dyker upp i rabatten året därpå också, om du inte ryckt upp plantan för tidigt om hösten.

/Johanna