Jag drömmer om en prunkande trädgård. Full av buskar, träd och mormorsperenner. Stora, överdådiga perennrabatter som blommar romantiskt år efter år. Men hur får man det utan att spendera en förmögenhet?
Den stora orörda trädgården
Med ett gammalt hus hade man kanske tänkt sig att det följde med en gammal härlig trädgård. Med knotiga äppelträd och pioner i mängder. Så var inte fallet för oss. Huset hade stått tomt länge och de som bodde här förr hade inget stort trädgårdsintresse. Gamla träd fanns, men eftersatta och alldeles för stora. De enda perenner vi kunde hitta var några dagliljor som växte mitt i det som en gång varit en fin grusgång. Det fanns en bondsyren och en schersmin men annars var det alltså att börja från noll med en 3000 kvm stor trädgård.
Att testa sig fram
Jag odlar mycket, både grönsaker men även väldigt många sorters sommarblommor. Det är en del jobb med att driva upp de små plantorna varje år och därför går mina tankar mer och mer åt perennerna. Som återkommer tacksamt år efter år. Vi har snart bott här i fyra år och varje år köper jag på mig några plantor i handelsträdgården. Men trots det så ekar det fortfarande tomt i rabatterna och ska jag fylla på alla ytor, ja då lär det bli tomt i plånboken. Jag har börjat tänka om gällande det där att köpa perenner i handelsträdgården och utforskar fler alternativ.
Att så perenner från frö
Jag har landat i att min perenna trädgård är ett långtgående projekt, därför gör det ingenting om det tar lite tid innan det fylls på i rabatterna. I år testar jag att odla perenner från frö för att få en mängd plantor för en mindre peng. Det finns lite olika sätt och tidpunkter att så perenner från frö, jag tänkte här dela upp i höst och vårsådd.
Höstsådd av perenner
Det är smidigt att så perenner på hösten eftersom många sorter behöver en köldknäpp för att gro. Sorten avgör vilken tid du sår. Kolla upp innan och så enligt anvisning så att inte fröerna hinner gro på hösten. Gör såhär:
- Det är smidigt att så i krukor för att kunna bestämma den slutliga växtplatsen senare. Ta vanliga plastkrukor och bottna med planteringsjord för att sen vattna igenom. Toppa med några cm planteringsjord och så 2-3 frö i varje kruka.
- Gräv ner hela krukan i ett land där du har plats (att så i kruka och gräva ner hela krukan gör att det underlättar att skilja från ogräs på våren)
– du skyddar även mot uttorkande sol och den värsta kylan genom att plantera i krukor. - För att skydda mot kylan på vintern kan du räfsa ihop och lägga över ett lager löv som skydd.
- På våren när dina små plantor har tittat upp så planterar du om dem på sin slutliga växtplats. På det här sättet så behöver du inte göra särskilt mycket när du väl sått de små fröna.
Så perenner på våren
Det jag har gjort i år är att så perenner från frö tidigt tidigt på våren. Jag gör på samma sätt som när jag förodlar sommarblommor men jag börjar mycket tidigare. Redan i januari/februari satte jag igång med perennerna. Såhär gör jag:
- Jag bredsår fröerna i exempelvis en vindruvsask eller godislåda. Jag bottnar med planteringsjord och har några cm såjord på toppen som jag vattnar igenom ordentligt innan jag sår fröerna. Toppar med lite såjord.
- Sådderna får stå varmt tills de har grott och när de kommer upp så placerar jag plantorna ljust och svalt. Så tidigt på året finns det inte tillräckligt mycket dagsljus så jag har haft plantorna under växtbelysning.
- Jag har låtit plantorna växa på sig i några månader nu innan jag planterar om. När de små plantorna trängs om plats så får de varsin kruka.
- Jag planterar om plantorna en och en i varsin kruka och sedan får de fortsätta växa under växtbelysning.
- När det inte är någon risk för frost så planterar jag ut de små plantorna på sin slutliga växtplats. Beroende på sort och hur tidigt jag har sått så kommer vissa blomma i år medan vissa väntar tills nästa säsong
Genom att så perenner från frö så tar det längre tid innan du får blomning, det kan dröja upp till år två. Däremot får du en mängd plantor för en liten peng och har man som jag stora ytor att fylla så är det tacksamt. Du kan fortfarande så perenner nu men räkna inte med blomning i år! De här sorterna sådde jag i år:
- Blå bolltistel
- Röd solhatt
- Röllika
- Jättevädd
- Kantnepeta
Barrotade perenner
Vill du inte så perenner från frö själv så finns det ett annat prisvärt alternativ till de uppdrivna plantorna på handelsträdgården. Du behöver inte göra en massa själv men ändå kommer du undan betydligt billigare: Barrotade perenner.
En barrotad perenn är en perenn som levereras som rot utan kruka. Den har utvecklade rötter och har skördats under sin vinterdvala. Här slipper du att så och det går snabbare för plantan att etablera sig i rabatten. Alla barrotade perenner (förutom pioner) går i blom första säsongen så här har du även en tidigare blomning.
Tänk på att om du köper barrotade perenner kan du inte sätta ut dem i landet innan den sista frosten. I väntan på utplantering kan du göra på lite olika sätt:
- Förvara i kylskåp. Perennerna kommer förpackade i plastpåsar fyllda med jord/torv. Du kan ha kvar perennerna i plastpåsarna och förvara dem svalt i kylskåpet. Tänk på att duscha rötterna lite om de är torra.
- Förvara mörkt i kruka. Om du har ett svalt utrymme (kanske en källare) så kan du plantera de barrotade perennerna i varsin kruka och ställa mörkt och svalt. De kommer då inte dra igång och växa utan kan förvaras där tills de ska planteras ut. Tänk på att vattna i krukorna lite lätt vid plantering och ställ svalt (men det får inte vara risk för frost)
- Fördrivning av perenner. Jag har valt att driva upp plantorna inomhus i väntan på att plantera ut. Jag har planterat perennerna i varsin kruka och vattnat lite lätt. Jag förvarar krukorna tillsammans med mina sommarblommor, det vill säga ljust och svalt tills de ska planteras ut.
Vill du testa barrotade perenner så finns det en hel del att beställa på nätet nu färdiga för leverans!
Det tar tid att bygga upp en trädgård
I år har jag valt att göra båda delarna – både så perenner från frö och driva upp barrotade perenner. Jag är så himla spänd på resultatet! Kommer mina små frösådda plantor att blomma i år?
Jag kommer inte sluta att köpa perenner i handelsträdgården, nej uppdrivna plantor är såklart otroligt smidigt. Men nu testar jag fler alternativ. Min kanske viktigaste insikt är att det får ta sin lilla tid att bygga upp den där drömträdgården med blomstrande perenner och buskar. Och eftersom jag tydligen odlar sommarblommor för en hel handelsträdgård i år igen så finns det ju lite att putta ner där rabatterna ekar tomma.
Om du vill se vilka barrotade perenner jag köpt och följa i vilka rabatter dessa samt mina frösådda perenner hamnar så rekommenderar jag att du följer min trädgård i appen Oh!Garden. Där heter jag @faggemåla och dokumenterar precis allt om min trädgård. Vi ses där trädgårdsvänner!