Vad är det som händer med tulpanerna?

Är du en av dem som drabbats av Tulpangråmögel i år? Lär dig känna igen svampsjukdomen och ta reda på hur du hanterar den, så kanske vi kan bromsa framfarten tillsammans.

Både professionella odlare och amatörer märker hur deras tulpaner tycks må dåligt i år. Bladen ser skadade ut när de slår ut och allt eftersom uppträder prickar över dem. Så småningom täcks tulpanen i ett ljusgrått ludd och hela plantan kan gå förlorad. Om den ens tog sig upp ur jorden till att börja med vill säga. Detta beror på Tulpangråmögel, Botryris tulipae, som verkar ha slagit hårt i hela landet i år. Men vad är det egentligen som händer, hur ser man att det är just detta och vad är rätt åtgärd om man drabbas?

Kort om Tulpangråmögel:

  • Botrytis tulipae är en gråmögelsvamp som drabbar just tulpaner. Den är alltså värdspecifik, vilket innebär att den inte angriper andra växter.
  • Det är inte samma sak som “vanlig” gråmögel (Botrytis cinerea). Den vanliga anses vara mindre allvarlig, även om den kan bli besvärlig.
  • Alla delar på växten, från lök till blomma, kan angripas när som helst om den kommer i kontakt med svampen. Både innan plantering och under säsongen.
  • Sporerna sprids genom direktkontakt mellan smittade och friska tulpaner, eller via vattenstänk och vind.
  • Tulpangråmögel kan överleva vilande i jorden i upp till tre år.

Tulpangråmögel drabbar bara tulpaner. Den sprids inte vidare till narcisser eller andra vårblommande lökar.

Ett allvarligt bekymmer

Det finns såklart mängder av sjukdomar och skadegörare som kan drabba våra växter. Vi kan aldrig förvänta oss att ha 100% friska plantor. Att ta bort lite fula blad eller acceptera att en rabatt inte var på topp just i år hör ju till vardagen för oss med trädgård. Så varför är det så illa med just den här svampen?

Jo, tulpangråmögel är nämligen otroligt smittsamt och aggressivt. För en trädgårdsentusiast innebär det en förlorad prakt i krukor och rabatter. Kanske har du gamla tulpaner som funnits i trädgården i många år som nu riskerar att smittas och försvinna. De som drabbas allra värst av detta är dock de som odlar på friland till försäljning. Även om prickiga blad plockas bort kan stjälk och blomma visa symptom och vissna. Det gör såklart försäljningen av tulpaner som snittblommor väldigt svår. När odlingen bedrivs utomhus i marken så är det också besvärligt att sanera jorden efter att smittan har etablerats. Därför finns det risk att problemen kvarstår i flera år. För att de här företagen (som ofta är ganska små och brinner för ett miljövänligare sätt att odla snittblommor på) ska kunna återhämta sig så är det viktigt att vi alla hjälps åt att bromsa framfarten av tulpangråmögel!

Tydliga prickar, missväxta blad och kraftigt utbrett angrepp som ger en vissen planta.

Så ser det ut

Om löken är angripen redan i jorden, men ändå har kraft att skicka upp blad, så är de ofta missväxta. Det kan se ut som att de skadats på mekaniskt vis. Till exempel att de fastnat i något under utvecklingsfasen eller att en kvist från en annan växt rivit i bladet. Den typen av skador är ju ganska vanliga, och därför är det lite svårt att ställa rätt diagnos så tidigt. Men ganska snart syns tydligare kännetecken. Mängder av relativt små bruna till vita prickar uppstår på den infekterade växtdelen. Ibland kan prickarna övergå till större sammanhängande områden. Tulpanen ser vissen och döende ut. Så småningom, särskilt vid fuktig väderlek, syns en grå mögelpäls i det angripna området. När luddet har tagit vid sprids svampen lätt vidare.

Som för att göra det hela ännu lurigare så finns det även “vanlig” gråmögel. Det vetenskapliga namnet för den är Botrytis cinerea. Den arten av gråmögel kan drabba nästan alla typer av växter, inklusive tulpaner. Dock är den oftast inte lika aggressiv och i många fall blir det snygga blommor ändå. Vanlig gråmögel angriper främst löken, men ibland även bladskott och blomknoppar där små prickar, likt de från tulpangråmögel, bildas. Trots det kan ändå ett relativt oskadat blad eller blomma utvecklas. Den vanliga gråmögeln kan göra att plantan bleknar i färg, både i blad och blomma. Det kan även se lite glansigt ut och ibland påverkas tulpanens höjd så att den inte blir så hög som den borde. Vanlig gråmögel är just det, väldigt vanlig, och bedöms inte alls vara lika allvarligt som tulpangråmögel.

I det här stadiet kan det vara svårt att se skillnad på vanlig gråmögel och tulpangråmögel. Men den vanliga sprider sig inte lika aggressivt och prickarna bleknar med tiden.

Vad du ska göra om dina tulpaner drabbats

Genom att inspektera dina tulpaner lite då och då kan du hålla koll på om de verkar vara angripna av tulpangråmögel. Om du kommer fram till att det nog är så bör du agera snabbt!

  • Gräv upp den angripna löken. Gärna ganska försiktigt så att du inte riskerar att sprida sporerna när du hanterar växten. Om de flesta plantorna i en rabatt eller kruka är smittade så bör du även gräva bort de som ser friska ut. Tyvärr har de nog redan hunnit drabbats.
  • Släng växtdelarna med brännbart, eller elda upp direkt själv. Kasta inte något på komposten! I en trädgårdskompost kan svampen enkelt överleva och spridas på nytt.
  • Jorden som de stått i går bra att använda till andra typer av växter. Var dock noga med att den inte kommer nära tulpaner.
  • Rengör spaden du använt med ett alkoholbaserat medel. Det gäller alltid för verktyg när du hanterar sjuka växter.
  • Om tulpanerna stått i en rabatt bör du inte plantera nya där förrän om tre år.
  • Gör det! Ja, alltså avvakta inte. För att begränsa spridningen så är det viktigt att ta tag i problemet så fort det visar sig. Tulpanen kommer förmodligen inte att återhämta sig även om angreppet ser litet ut. Tänk på våra tappra snittblomsodlare och gör det för dem om inte för din egen trädgård.

Vänta 3 år med att plantera tulpanlökar igen i en angripen rabatt

Andra vårblommor

Om du inte odlar tulpaner till försäljning så finns det många andra växter att satsa på redan i år. Välj också annat istället för tulpaner under de närmsta två åren till de rabatter som angreps. Du kan till exempel fylla tomrumet med narcisser och hyacinter, även om de också är lökväxter så kan inte Tulpangråmögel drabba dem. Anemoner och vivor är fina tidiga vänner i vårrabatten, och försommarens aklejor finns i alla möjliga toner från djup svärta till ljuva pasteller. Använder du Oh!Garden-appen så kan du enkelt hitta andra favoriter genom att använda sökfiltret i fliken Upptäck. Där kan du välja vilka månader du vill att växten ska blomma, vilka färger du tycker om och många andra egenskaper för att hitta de perfekta alternativen. Självklart hoppas vi på en revansch för tulpanerna så snart som möjligt, men tills dess kan vi odla annat.

/Ellen

För Oh!Garden är det viktigt att inte sprida felaktig information. Den här texten är skriven av en utbildad Trädgårdsingenjör och baseras på information från Sveriges Lantbruksuniversitet.

Om du vill läsa mer om tulpangråmögel, eller andra arter av gråmögel kan vi rekommendera det här faktabladet från SLU:
https://pub.epsilon.slu.se/18169/1/Nilsson_L_201109.pdf