Det var kärlek vid första ögonkastet. För några år sen, när jag hade läst om zinnian och bestämde mig för att botanisera bland sorter. Som så ofta när jag får en idé, så går jag lätt bananas. Jag beställde därför massor av fröer från olika ställen och fick ett hav av zinnior i olika färger. Många var lite väl färgsprakande för min smak, men det blev en kärlek till blomman.
Och det är väl inte så konstigt när man tänker efter. Zinnia är inte bara lättodlad, den är stabil och hållbar i bukett och rysligt söt. Sen finns det ju massor av olika sorter och färger, där vissa är fyllda och andra är enkla. Och du kan skapa härliga blomhav på en sommar!
Odla Zinnia
Jag brukar odla zinnia i april. Oh!Garden-appen ger mig förslaget att odla mellan 4-18 april och det tycker jag är ganska lagom när jag räknar med utplantering (alltså sista frostdatum) i slutet av maj. Jag har blivit väl ivrig något år och odlat i mars, men då fick jag problem med rangliga plantor som längtade ut.
Här ska jag lägga till att man faktiskt kan direktså zinnia, vilket jag vet många som gör. Men, jag har problem med massvis av sniglar och de älskar mina små späda zinniaplantor. Förodlar jag istället, så vet jag att de i alla fall hinner få lite försprång.
Jag bredsår i godislådor (ofta strösslas alldeles för många frön!). Godislådan bottnas med näringsrik planteringsjord och sen såjord på toppen. Jag vattnar igenom och toppar med såjord över fröna. Sen åker plastlocket med hål på.
Det här gör jag för att jag ibland slarvar med omplanteringen och gör den lite väl sent. Men då fixar plantorna sig lite bättre, även om de så klart skulle växa bättre om jag planterar om i större kärl.
Jag ställer lådan varmt på exempelvis golvvärmen i garaget. De gillar värme och när det är över 20 grader så brukar det gå snabbt för de små plantorna att kika upp. I år tittade de flesta upp inom några dagar. Nu får de stå ljust och lite svalare i mitt bubbeltält i växthuset. Där ser jag till att det inte blir frost med hjälp av en frostvakt. Du behöver såklart inte ha ett växthus för att odla zinnia. Du kan odla inomhus, så svalt du kan efter att plantorna kommit upp, i ett fönster till exempel. Men tänk på att de är väldans känsliga för frost, så chansa inte och ta ut dem för tidigt.
Dags att ge mer näring
Zinnian är en snabbväxare. När det gått ett par veckor behöver du alltså skola om till en större kruka. Det kan du göra när plantan fått sina första par riktiga blad. Det är de blad som kommer efter de s.k. hjärtbladen (som är de första bladen som dyker upp och som brukar se liknande ut på många växter).
De flesta små plantor brukar ha känsliga stjälkar i det här stadiet så försök att hålla i bladen när du skolar om. Zinnian sägs också ha känsliga rätter och ogilla omskolningen. Jag tycker inte att det varit några stora problem att plantera om. De kan se lite hängiga ut direkt efter men brukar pigga på sig. Se till att de nu får bra jord och vatten och låt dem gärna stå svalt inomhus när de precis skolats om. Då brukar det funka bra och plantorna piggar snabbt på sig och sätter fart.
När de vuxit sig större så kan det vara bra att toppa zinniorna och det kan du göra vid andra bladparet. Då får man buskiga plantor med massor av blommor på stadiga plantor. Och om du glömde eller missade? (Det gör nämligen jag. Ofta!) Då spelar det ingen roll heller. Du gör det när du börjar plocka till dina buketter istället och plantorna kommer att bli buskiga sen.
Tajm att komma ut
Hos mig kommer zinniorna ut i slutet av maj. Då planterar jag ut i mina blomsterbäddar. Jag har också odlat zinnior i köksträdgården. Förra året blev det en vacker kombination att odla djupt rosa zinnia med palmkål och grönkål.
Förra året hade jag väldiga problem med åkersniglar (de små rackarsniglarna) och de verkade tyvärr extra förtjusta i min favoritsort ‘Queen Red Lime’. I år kommer jag vara som en hök på sniglarna och jag kommer också att välja bädd där jag vet att sniglarna inte har lika stor framfart. De tog faktisk inte mina stora dahliablommande (knallorangea) zinnior, men jag vet inte om det var en slump eller vad det berodde på.
Plocka igen. Och igen.
Ju mer du plockar, desto mer zinnior får du! Visst är det härligt? Jag älskar zinnior i bukett. De har stabila stjälkar och de håller länge i vas. Sen är de ju rackarns söta också. Sköter du dem och byter ut vatten så kan de faktiskt hålla hela 2 veckor.
Jag brukar gödsla med hönsgödsel och bokashi med jämna mellanrum i sommarblomsbäddarna eftersom de gillar näringsrik jord. Det är också bra att klippa bort vissna blommor så lägger de energi på att fixa nya blommor.
När ska du plocka dem då? Det finns något som kallas “Wiggle-test”. Det lärde jag mig för några år sen. Man tar ett grepp längre ner på stjälken och skakar den lite lätt. Förblir blomman rak så är den redo för bukett!. Om blomman istället vajar lite fram och tillbaka är det bättre att låta det gå ett par dagar. Annars finns risk att den också nickar till lite i vasen.
Välja sorter – det finns en för alla!
Okej, det finns många ljuviga sorter. De är ofta färgsprakande och kan bjuda på en härlig färgexplosion. Eftersom jag är hopplöst förälskad i de lite mer matta och harmoniska färgerna så har jag fastnat lite extra för några. Och jag har också några jag inte kommer att välja igen. Här är min favoritlista!
Mina favoriter
- Queen Red Lime (Queeny Red Lime) – min allra finaste
- Benary’s Giant Florist White
- Queen Red Lime with Blotch
- Zinderella White
- Isabellina
I år lägger jag till några ytterligare sorter men håller mig till färgskalan med matt gammalrosa och vit/krämfärgat. Jag har lätt förälskat mig i alla zinnior som marknadsförs som laxrosa (Salmon) men jag har nu lärt mig att det inte är min cup of tea (och att de inte får den där matta färgen som jag tror att jag ska få). Hos mig får de alltid en skrikigare orange ton än produktbilderna. De är fantastiska och färgstarka och underbara på alla sätt. Men jag har kommit fram till att de inte är för mig helt enkelt.
Summan av kardemumman. Det går inte att vara utan zinnior. De är underbara i sommarbuketterna, de är lättodlade och de står sig länge i vas. Men! De älskas också lika mycket av sniglarna. Här gäller det alltså att vara på sin jakt ordentligt.
God zinniaskörd önskar jag er! Mina sorter och hur det går i år, följer ni såklart i Oh!Garden där mitt profilnamn är Anna Dymling. Vi ses! /Anna