Mina 4 bästa knep för en riktigt stor rabarberskörd!

I veckan när jag och dottern planterade om våra rabarberplantor kom jag att tänka på en sak.
För när det kommer till rabarber är det en fråga som dyker upp väldigt ofta från kunder, grannar och i sociala medier.
“Varför blir mina rabarber inte så där stora?”
Så idag ska du få tips på hur du kan göra för att maxa din rabarberskörd!

Välj en bra växtplats

Rabarber har kraftiga rötter som vill söka sig ner på djupet. Så en djup, väldränerad men fuktig jord är det absolut bästa. Vad innebär det här då?
En lerjord kan med fördel blandas upp med organiskt material som kompost naturgödsel som kogödsel exempelvis. Då blir den mer lucker och väldränerad.
Samma sak med en sandig jord, den kan du också blanda upp med organiskt material för att binda fukten så att den stannar kvar längre.

Rabarber trivs i de flesta lägen, från sol till skugga. Mina stora rabarber kommer ifrån min farmors trädgård i Jämtland och hon har rejäla rabarber som växer både mitt på gräsmattan i solen och inne i skogen intill trädgården.
Sedan har de fått växa både i sol och skugga även hos mig.
Men ett soligare läge är att föredra om du vill ha en riktigt riklig skörd.

Frågar du mig så tycker jag att rabarbern är snygg nog att förtjäna en plats även i trädgårdens perennplanteringar. Den röda stjälken och de stora bladen ser ju faktiskt lite exotiska ut.

Gödsla rejält!

Här fick rubriken sig ett utropstecken för om det är något rabarbern älskar så är det näring! De stora plantorna behöver mycket näring. Så gödsla på våren när de börjar kika upp och fyll sedan på med exempelvis gräsklipp eller guldvatten under säsongen.

Klipp av blomstängeln

Så snart blomstängeln kommer upp är det bäst att klippa av den. Annars känner sig rabarbern klar med tillväxten och vill fokusera på att blomma och sätta frö.
Sparar du blomstängeln kan tydligt du se att plantan inte skjuter nya blad ifrån basen på samma sätt längre. Medan om du klipper av den så kommer plantan att fortsätta producera bladmassa.

Skörda inte allt

Lämna alltid några blad kvar efter skörden. På så vis orkar plantan att växa till sig igen. Den är nämligen så att rabarbern behöver sin bladmassa för att få energi ifrån solen.
Och jag brukar sluta skörda efter augusti. Då får den istället behålla sina blad för att lagra energi inför vintern.

Här går vi nu och längtar efter den första skörden av rabarber, den blir som ett facit på att sommaren närmar sig.

Ett bonustips

När du köper din rabarberplanta är det en bra idé att kika på vilken sort det är. För olika sorter blir olika stora. Exempelvis får sorten ‘Victoria’ lite tunnare stjälkar än exempelvis ‘Frambozen Rood’ som är en sort yrkesodlare gärna använder.
Vilken sort jag själv har det vet varken jag eller farmor. Men vad gör väl det när den är så himla god?

I Oh!Gardens funktion Upptäck kan du både läsa om massor av rabarbersorter, hur du gör glasrabarber och hur du odlar rabarber från frö eller planta.
Hoppas att du har blivit riktigt inspirerad till att odla rabarber nu!

Kram Malou