5 grönsaker familjen inte vill vara utan!

I år lovade jag mig själv att rensa bland alla mina fröer för att se vad jag verkligen behöver beställa inför årets odling.
Och det är faktiskt så jag skäms för jag har köpt så mycket fröer under åren som aldrig kommit i jorden!
För det är ju så himla roligt att pröva nya grönsaker i köksträdgården. På samma gång är det svårt att få plats med allt nytt. I alla fall var det så i min förra trädgård.
Nu är jag bortskämd med en riktigt stor köksträdgård men trots det är det ändå favoriterna som får ta största plats.
Så här kommer familjens 5 favoritgrönsaker vi absolut inte vill vara utan!

Hur väljer vi våra favoriter?

Varje år startar odlingsåret med att alla i familjen får säga vilka grönsaker de vill ha i köksträdgården.
Det lustiga är att det ofta är är ungefär samma favoriter både för oss vuxna och för barnen.
Och det handlar väl egentligen mest om vilka grönsaker vi längtar efter att få äta och skörda.
Det kan låta lite tråkigt men vi längtar efter just de här grönsakerna varje år!

Majs

Det här är den grönsak som känns allra lyxigast att skörda på sensommaren och gör middagen till en riktig fest!

För att lyckas med majsen sår jag den 4 veckor innan utplantering. Och de behöver ordentligt med ljus annars blir de långa och rangliga.

Jag vet att många tycker att majs är svårt att få till. Men hemligheten ligger i att ha varmt när den gror. Annars ruttnar fröerna väldigt lätt i en sval och fuktig jord.

Väl ute i landet sedan är det bra att plantera dem i en klunga, inte i rader. För majsens pollen färdas med vinden. Och om man då planterat i rader är risken stor att pollenet helt enkelt blåser förbi och inte hamnar på honblommorna som bildar majskolvarna.

Palsternacka

Palsternacka har varit den första smakportionen för båda mina barn och jag vet inte om det är därför men de är som tokiga i palsternacka!
Och förra året var det första året utan palsternacka i köksträdgården. Du kan ju ana deras besvikelse. Så i år blir det definitivt palsternacka. Tillräckligt för att lagra under vintern också.

Palsternacka är bra att så nu så tidigt som möjligt, eller att så på hösten för den tar tid på sig att gro och växa.

Något att tänka på är att alltid så färska frön, de tappar nämligen snabbt grobarheten. Och jag brukar blötlägga mina fröer ett dygn före sådden för att väcka fröerna, då gror de lite snabbare.

Palsternackorna växer på sig som mest under hösten så dem skördar jag så sent som möjligt, de kan även få övervintra i köksträdgården.
Och ett tips, om du lämnar kvar några palsternackor får de superfina blommor år två. Som du dessutom kan ta fröer ifrån.

Spenat

Om det är en grönsak som vi inte kan odla för mycket av så är det spenat! Den är perfekt att vinterså för att sedan slutskörda innan andra försådda grödor ska ut.
Och dessutom passar den kanon att vinterså ihop med vitlöken.

Jag bara strör ut den över vitlöken och båda växer hur fint som helst. Det är ingen fara om fröerna hamnar ovanpå vitlöken, de makar fint på sig när vitlöken växer upp.

Vi brukar så ungefär 4 fröpåsar med spenat och det räcker både till färskkonsumtion och för att frysa in flera påsar med förvälld spenat. Och till barnen som gärna går och småäter av spenaten när de är ute i trädgården.

Här på bilderna ser du slutskörden i vår förra köksträdgård.

Vitlök

Om det är en grönsak det är lätt att bli självförsörjande på är det vitlök. En pallkrage med vitlök planerade med 10-15 cm mellanrum ger oss mer än nog för att räcka hela året!
Jag brukar tänka att vi behöver 1-2 vitlökar i veckan för att klara oss hela året. Så det blir ungefär 80 vitlöksklyftor jag sätter för årets behov.

Jag provar mig gärna fram med olika sorter och sorterna ‘Flavor’ och ‘Thermidrome’ är favoriter som ofta återkommer.
De är enkla att fläta och håller sig fint när man lagrar dem så länge de förvaras torrt.

Rödbetor

Rödbetor har alltid varit en favorit men jag har aldrig odlat så mycket rödbetor som förra året! Och egentligen var de mest en slump.
Jag hade en stor odlingsbädd som behövde fyllas ut och en massa gamla rödbetsfröer. Så jag chansade sådde rödbetor i hela bädden. Alla fröer grodde!

Rödbetor är perfekt om man har möjlighet att lagra på en sval och frostfri plats. Och det är inte svårt heller. Rödbetorna kan du lägga i plasthinkar eller backar och bara lägga över en tidning som håller inne fukten lite grann.
Vi har fortfarande kvar massor av rödbetor sen skörden i slutet på oktober och de är fortfarande lika krispiga och fina.

Ett rödbetsfrö är egentligen ett kluster av flera fröer och många gallrar därför bland plantorna när de vuxit upp, men det gör inte jag. Jag sår fröerna med 20 cm mellanrum och låter de växa upp till klungor med 2-3 rödbetor i varje. Då kan jag antingen skörda allteftersom när de kommit upp i storlek eller vänta och låta allihopa bli stora och fina inför lagringen.

Hoppas att du har blivit inspirerad och att det kliar lika mycket i dina odlingsfingrar som i mina! /Kram Malou