Uppdatering årets frösådder

Snart är det mitten av april och det har redan gått tre månader sen jag sådde årets första frön. Jag tänkte det kunde vara passande med en uppdatering kring årets sådder. Vad har gått bra samt mindre bra? Och vad har jag kvar att så?

I januari sådde jag bland annat penséer, isländsk vallmo och eucalyptus. Penséerna och den första vallmon är nu utplanterade och i knopp. Med andra ord verkar det som om min plan att ha vallmo i blom redan i maj kanske kan bli verklighet. Eucalyptusen har varit lite trög men har äntligen blivit omplanterad och jag tror den kommer nu. Krysantemumen jag sådde samtidigt blev det tyvärr inte mycket av.

I februari sådde jag lejongap, mattram, blomstermorot, sommarrudbeckia, risp, fler isländsk vallmo och jätteverbena. Den sistnämnda blev en total flopp trots att jag sådde dem precis som jag alltid gör. Misstänker att det beror på gamla frön. I år får jag köpa en planta och testa att ta sticklingar av den i stället. Både lejongapen och mattramen grodde fint och är nu utplanterade. Att så dem i soilblocks kan rekommenderas. 

Något annat jag började förodla i februari var ranunkler. Efter en seg start började de till slut gro riktigt fint. De är smidiga att förodla i genomskinliga godislåder eftersom man då ser när rötterna kommer. Ranunkler är inte svåra att odla men de vill inte stå för varmt för att börja gro. Mina började växa när jag flyttade ner dem i min odlingshörna i källaren som håller ca 12-15 grader. Ytterligare en sak som är bra att veta om ranunkler är att de inte blommar om det blir för varmt (mina hann knappt börja blomma innan värmeböljan slog till i maj ifjol och sen blev det inte mer av dem). Därför är det bra att starta dem tidigt och inte vänta med utplantering.

Förodlade ranunkler

Annat jag har sått i februari/mars är: sommarflox (Tips! Grobarheten ökade markant när jag ställde sådden en vecka i kylen!), tigeröga, blomsterkörvel, dahlia och riddarsporre. 

Kallsådder

I slutet av mars/början av april har jag kallsått en del. Jag har nämnt tidigare att jag inte är en stor förespråkare av kallsådd. Anledningen? Det är lite för riskabelt här i sydvästra delen av landet när vintrarna ofta är milda. Gror fröna tidigt kan de små plantorna tyvärr stryka med om det kommer en köldknäpp. Därför väntar jag oftast till april med att så utomhus. Vad har jag då kallsått i år? 

  • Tre sorters rosenskära
  • Vädd
  • Harört
  • Prydnadshirs 
  • Tre sorters amarant 
  • Grönkål 
  • Jätteeternell (dessa har jag inte kallsått tidigare…testar därför att kallså hälften och har sått andra hälften inomhus)

Kvar att så

Vad är då kvar att så? Inte så mycket faktiskt. Astrar, zinnior och solrosor väntar dock på att få komma i jorden. Astrarna börjar jag vanligtvis med i mars men i år har det inte hunnits med. Zinnia kan man gott och väl vänta med att så. Den gillar värme och har kort utvecklingstid från sådd till utplantering. Jag sår mina i april eller till och med i början av maj. Solrosorna ska få komma i jorden snarast!

Solrosor är ett måste. Detta är Procut plum. I år testar jag istället Procut Peach och Procut Red.

Några ord om avhärdning

De härdiga ettåringarna (annueller) är redan utplanterade. De klarar några minusgrader om det skulle bli det men måste såklart ändå avhärdas. April har hittills bjudit på blandat väder med strålande sol, regn och blåst. Allt det måste växterna vänja sig vid. Om man inte har tid och/eller orka att flytta in och ut plantor är mitt bästa tips att ställa frösådderna lite skuggigt först (t.ex. under ett bord) och täcka med ett par-tre lager fiberduk. Sedan tar man av fiberduken allt eftersom. Sen kan man med fördel ställa sådderna lite soligare innan själva utplantering t.ex. genom att sätta dem på bordet istället. Detta har jag testat i fler år nu och fungerar smidigt. För den som har ett växthus är det smidigt att använda det för avhärdning men tänk på att solen och värmen då kan bli väldigt stark istället.

De tidiga frösådderna avhärdas först i skugga.

Vill du veta mer om mina frösådder och vad jag odlar i år kika gärna in i app:en. Där heter jag Karin Ekberg. Lycka till med era frösådder och trevlig helg! /Karin