Odla dina egna bröllopsblommor

Här kommer mitt andra inlägg om att odla sina egna bröllopsblommor. Det kommer dels handla om hur vi smyckade festlokalen, dels om några enkla gör-det-själv tips. Det första inlägget om att odla sin egen brudbukett kan ni läsa här.



Jag hade fantastisk hjälp av två fina vänner att fixa blommorna till bröllopsfesten. Förutom att de bidrog med blommor de själva hade odlat hjälpte de mig att ordna både bordsdekorationer och blomsterarrangemang till festen. Jag och min man hade letat efter glasvaser och mässingsljusstakar på loppis ett längre tid innan bröllopet och sedan lånade ihop en hel del från vänner också. Varje bord fick ett antal småbuketter och ljusstakar med ljus i olika matchande färger. Vi ville ha en lite rustik och mysig känsla! 



Bordsplacering och en liten gåva till gästerna


Utöver bordsdekorationerna valde vi att göra några större arrangemang i svarta murarhinkar och en centerpiece för honnörsbordet. I dessa satsade vi på större blommor såsom hortensia, amarant, rudbeckia och dahlior. Vi kompletterade med blad från till exempel pion, eucalyptus och silverpäron. Av blommorna som blev över gjorde vi buketter som fick pryda olika delar av festlokalen. Målet var inte perfekta buketter utan att få till till en bohemisk och rustik känsla. Blommorna vi valde var höstiga och passade den gamla lokalen med väggar och valv i tegel. 


Vi ville gärna ge varje gäst en liten gåva/minne från festen. Vi valde att göra placeringskort av tapet som också var små fröpåsar. Påsarna fyllde vi med tomatfröer från tomater vi odlat själva. Det finns en kort film på min instagram hur du viker fröpåsarna. 


Bordsplaceringen löste vi genom att använda ett fönster där vi förste papper för respektive bord där vi skrivit varje persons namn som skulle sitta vid det bordet. Som dekoration använde vi torkade blommor från trädgården.


Gör din egen blomsterkonfetti

Ett sista gör-det-själv-tips är att torka blommor från trädgården att använda som blomsterkonfetti istället för ris. Numera är det många kyrkor som vill att man undviker att kasta ris. Det går att använda olika typer av blommor till konfettin men vi valde till slut mellan rosor och tulpaner. Vi valde slutligen tulpaner eftersom de blommar tidigare och vi kunde därför förbereda konfettin i god tid. Ett bra tips jag fick från en fotograf var att välja så mycket ljusa blad som möjligt eftersom det generellt gör sig bättre på bild än mörka som blir svarta när man redigerar bilder i svartvitt (vi fick välja en mix eftersom det var det vi hade i trädgården). ‘

Hur gör man då konfettin? När tulpanerna var på väg att blomma över, men innan de vissnade, plockade jag dem och torkade dem inomhus på ett uppspänt lakan tills de var helt torra. Fram till vigseln förvarade vi dem i en tät låda (som stod emot fukt) i ett mörkt förråd.  Hoppas dessa tips kan inspirera! Skriv gärna en kommentar här eller på instagram om det är något du undrar över! 


Alla bilderna i inlägget (utom de två sista) är fotograferade av Olivia Flodén @fotoliv.se