Jag älskar att odla mängder med tomater och detta är en av de grönsaker som vi är självförsörjande på. Det är så roligt att testa nya sorter och de kan verkligen variera i all oändlighet. Men vad gör man med all skörd och hur förvarar jag den
Jag plockar mängder med tomter under sommaren och inget går upp emot att äta en solmogen och nyskördad tomat. Men jag vill kunna njuta av våra egenodlade tomater under hela året och då behöver man hitta sätt att förädla och förvara dem. Jag tänkte här berätta om vilka tre metoder som jag oftast använder mig av.
Koka tomatsås
Jag kokar stora mängder med tomater under sensaommareb och detta är mitt bästa recept
- 2 kg tomater
- 3 st gula lökar
- 5-6 vitlöksklyftor
- 1 chili
- 1 blekselleri
- 5 dl vitt vin
- örter efter smak till exempel timjan, oregano, libbsticka och basilika
Ta en stor kastrull och lägg i alla ingredienser, låt det koka upp och puttra på medelhög värme till tomaterna har blivit mjuka. Jag brukar låta tomatsåsen stå framme och svalna över natten så att den drar ut alla smaker ur örterna. Dagen efter tar jag upp de hårda örterna så som timjan och rosmarin, därefter mixar jag tomatsåsen. Häller upp i fryspåsar och fryser in. Det går även bra att hälla i burkar och konservera.
Torka tomater
En variant som jag använder till de mindre tomatsorterna är att torka. Jag använder en svamptork och låter de bli helt torra för att sedan förvara dem i en glasburk till det är dags att använda dem.
Dessa använder jag genom att antingen slänga ner i en gryta eller sås och ge den en riktigt smak kick. Eller så kokar jag upp dem i lite vatten, silar av och mixar. Då har du en så smakrik tomatpure på bara några minuter.
Frysa in krossade tomater
På slutet av säsongen när man står med ännu en låda tomater och redan har mängder med tomatsås så brukar jag frysa in krossade tomater. Jag kör helt enkelt tomaterna i mixern och fryser sedan in det. Det är perfekt att använda i till exempel köttfärssåsen
För mig är det verkligen en lyx att kunna vara helt självförsörjande på tomater och redan nu börjar jag spåna på vad vi ska ha för sorter nästa år