Att skapa en ny blomsterrabatt

Förra året var ett stort förändringsår för vår trädgård. Köksträdgården anlades men också nya rabatter.

Mentalt jobbar jag mycket med målbilder. Och målbilden för projektet med nya rabatter var att få strosa genom gången med blomstrande rabatter på vardera sida.

Att anlägga nya rabatter kan absolut ta tid. Men eftersom vi hade ett megaprojekt vid sidan om så gjorde vi dessa så enkelt så möjligt.

När vi ändå hade grävmaskinen på plats så lät vi den “skala” bort det översta laget av gräs. Sen var det bara för oss att bygga enkla träramar av impregnerade träplankor. Därefter fyllde vi på med ny jord och gödsel. Blandade all ny och gammal jord såklart, sen planteringsdags.

Något som är något av en favoritsyssla är att planera rabatter. Skissa och fundera på vilka sorter som passar med varandra och vilka färger som ska få “bo ihop”.

Dessa rabatter är det enbart sommarblommor i. Jag satt länge och spånade hur jag ville ha det. Planen var att göra två liknande rabatter där sorterna följs åt. Men att de gick i två olika toner.

Den ena fick lila/rosa toner och den andra aprikos/rosa. När allt hade växt upp så blev det nästan precis som jag tänkt mig. Planen höll! Längst bort i båda lådorna fick luktärter klättra på två blomstertorn.

Hur årets rabatter blir återstår att se. Något liknande absolut. Men zinniorna trivdes inte riktigt just i detta supersoliga läge, så de får flytta på sig.

Men känslan och målbilden kan jag längta till såhär år. När grönskan frodas och jag får gå och plocka in färska blommor.