I odlingsrummet

Oj oj! Det händer grejer i mitt lilla odlingsrum. Vi dyker ner bland mina sådder! Längre ner finner vi två faktorer som är viktiga för att odla inomhus!

Liiiiiiiiiite grönsaker!

Det är endast tomater på gång i grönsaksväg i odlingsrummet i år! Känns märkligt att inte ha massa kål osv på gång. De kör jag ute på vinter/kallsådd i år! De har fungerat så bra tidigare så jag fortsätter med det där. Allt för att spara plats för förodling av blommorna här inne!

Finns det hjärterum så finn det stjärterum!

Läkevänderoten, lejongapen och mattramen står redo för att få större och egna krukor. Men de kommer få vänta tills efter påsk. Det är så roligt att se att växterna trivs bra nere i odlingsrummet.

Andra är inte lika tighta

Vissa, exempelvis jag, vill ha lite space och då platsar jag in bland blomstermoroten, sommarrudbeckian sahara och trädgårdsnejlikan.

Rätt ljus och temperatur = rejäla plantor

Ja, det ni nyss läste är verkligen ett vinnande koncept till när man förodlar inne. Jag har 14 grader i mitt odlingsrum och bänkbelysning för kök som motsvarar dagsljus. Det här ger mig då rejäla och robusta plantor. Det finns även växtljus som är liknande dock är de dyrare! Dessa har jag kört på i 2-3 år nu och de har fungerat felfritt!

Och ja, alla har fördelen att kunna ha ett odlingsrum med så svalt i! Jag var själv i den sitsen de fyra första åren jag odlade inomhus. Jag har haft mellan 18-23 grader då och absolut de blir rangligare men det fungerar! När de väl kommer ut sedan så blir de mer rejäl och du får en starkare planta tack vare vind och väder. Men undvik att ställa sådden direkt ovanför ett element som är igång för de är alltid varmare just där! Annars så kör hårt med att ställa de i fönster eller använd något ljus till.

Med bra ljus och rumstemperatur kommer man riktigt långt. Jag körde så och fick jättefina plantor! Fördelen med eget rum är just att jag kan ha lite stökigt och jorda ned som jag vill. Tidigare fann jag jord överallt under förodlingstiden och 1 månad efter. Ibland till och med i sängen! Ja, jag odlade på 30 kvm så sängen var i samma rum som sådderna.. Ingen rekommendation men det var värt det i slutändan.

Men nu är det dags för mig att så lite mer fröer! Jag önskar dig en fin dag.

/Malin – plantornas