5 grönsaker som är ett måste i odlingen!

Att odla grönsaker för mig är ett måste! Det är för det första så himla gott med egenodlat men också det är ju så fint i trädgården. Varje grönsak pryder odlingen på sitt sätt och jag kan inte få nog av dom. Vi kollar in min lista.

KÅL

Det är väl självklart att kålen har en plats här? Jag fann kärleken till kålen för två år sedan och är helt fast. Grönkål, svartkål, vitkål, kålrabbi.. Mums! Listan blir lång.
Varför jag gillar just kålen är för att den god både färsk, i sallad, i mat, fryst eller lagrad. Den har otroligt många användningsområden och ett bra komplement i trädgården. Kål är också väldigt bra för magen! Min mage mår bättre när jag äter kål faktiskt.

BLADGRÖNSAKER/KRYDDOR

Ingen odling utan detta!! Tänk att kunna odla sina egna kryddor eller sin helt egna grönsallad? Nej men snälla! Det finns väl inget godare? Salladen kan vara svårare att spara då det är mer en färskvara men kryddorna. De kan vi torka eller frysa in! Jag har fryst in persilja, dill, koriander mm.

MORÖTTER

Mitt favoritmellanmål måste vara med på listan. Morötter, eller ja rotfrukter överlag, har en bra hållbarhet i jordkällare och riktigt matiga! Grytor, gratänger, såser, tillbehör, snacks, mellanmål och till och med hundgodis. Våran Java älskar morötter och han får sig en morot då och då. Dock köpta för tillfället men nästa vintersäsong hoppas jag på att han får äta mer egenodlat!

LÖK

Kökets matsättare eller har jag fel? Lök i mat är nästan ett måste! Det ger så himla god smak. Det finns ju så många olika sorter, vitlök, gullök, rödlök, schalottenlök mfl. Dessa går att så från frö eller sätta sättlök. Sättlöken är otroligt enkel jämfört med frön tycker jag. Jag testade så lök från frö ifjol men de blev små. Jag testar i år igen, skam den som ger sig!

TOMATER

Sist men inte minst! Tomaterna. Köttfärssåsens viktigaste ingrediens, salladens färgklick och den roligaste grönsaken att odla! Tack vare att jag odlat tomat har jag börjat förstå tjusningen med “färsk” tomat. Nu är den ett måste i salladen. Även här har vi många användningsområden och denna skönhet kan vi lagra (speciella sorter), frysa in, konservera göra såser av och vi kan lägga den i flertalet maträtter! MUMS!

GEMENSAMMA NÄMNAREN – LÅNG LIVSTID!

Genom att frysa, torka, konservera och lagra kan vi spara dessa grönsaker en längre tid. Vi behöver inte en jordkällare till alla utan det kan räcka med ett kylskåp, en burk eller vad som helst som behövs för ändamålet. Det är fantastiskt. Jag hade faktiskt tomater från förra säsongen till december(!!!). Jag ångrar nu i efterhand att jag inte gjorde något med dom eller frös in dom. Då hade jag nog haft en del av skörden kvar. Men jag lär mig av mina misstag.

Jag hoppas du blev inspirerad och köper dig några grönsaksfröer av det jag rekommenderar här!

Ha det bra!

/Malin – plantornas