Min plan med grönsaksodling / köksträdgården

Jag har suttit och letat efter någon bild sen i höstas där grönsakslandet kommer vara men tydligen hade jag inte tagit fotat där. Det gör det svårt för mig att göra en ritning och en bild nu på vintern lurar bara ögat. Därför tänkte jag skriva lite om vad jag tänker odla där istället. Vi kör igång!

Kål är ett måste

De som har följt mig ett tag på min instagram vet att kål i alla former är favorit när det kommer till odlingen och här på vår nya gård blir det inget undantag.

Här kommer jag odla

  • Grönkål
  • Blomkål
  • Rödkål
  • Vitkål
  • Kålrot

Kålen kommer jag bygga upp i halmbäddar. Det vill säga papp i botten med en stor hög hö/halm uppe på. I de skapar jag skålar av tidningspapper. I de “skålarna” lägger jag i jord och planterar kålen som i en kruka. Sedan har jag en kålduk över för att skydda mot kållarver! Inte fiberduk då den kan värma. Kålen föredrar kyla.

I övriga grönsakslandet

Här kommer vi finna godsaker som lök, potatis, morötter, squash, kryddor, pumpa, sallad, rödbetor, ärtor och frilandsgurka och tomat.
Innan de får komma ned i jorden kommer jag fräsa jorden om jag får tag i en jordfräs. Det kommer minska antalet timmar med arbete för mig. Annars kommer jag få stå där med spade och vända tuvor för fulla muggar!

Vitlök är redan planterat på platsen och svartvinbärsbuskar finns i kanten av där jag tänker att grönsakslandet ska vara.

Målet med min grönsaksodling

Målet med min grönsaksodling är att kunna konservera och förvara det under en längre tid. Vitlöken från förra säsongen äter vi fortfarande av än och den känslan känns så bra! Därför vill jag fortsätta med det Morötter, potatis och andra rotfrukter kommer få bo inne i jordkällaren. Torkat och konserverat får bo nere i matkällaren.

Det känns så spännande nu när jag äntligen kan förvara mat i jordkällare och matkällaren och kunna lägga mer fokus på grönsaker. Jag känner att senaste åren har jag inte gjort det just av den anledningen att jag inte har kunnat förvara allt. Men nu kommer det vara enklare att förvara en större del av grönsakerna.

Självklart kommer ni få följa med på arbetet med denna odling med. Jag kommer dokumentera allt eftersom och jag hoppas ni ser fram emot det lika mycket som mig.

/ Malin – Plantornas