Vad ska jag så när jag är nybörjare inom grönsaksodling?

En av de vanligaste frågorna jag får är, vad ska jag som nybörjare så? Jag vill verkligen slå ett slag för att du ska våga, det värsta som kan hända är att du lär dig något nytt och att det inte kommer upp nått. Men lyckan när en tomat är ätmogen eller en morot klar att skörda är underbar så här kommer här några grödor som jag tycker är bra att börja med

Så vad finns det för grönsaker som är enkla? Här kommer en lista

  • Sommarmorötter
  • Vårlök och gräslök
  • Gurka och zucchini
  • Sockerärtor
  • Cocktailtomater

Sommarmorötter

Först ut på listan är sommarmorötter, de späda och söta morötterna är så goda att dra upp och äta precis som de är. De älskas oftast av barnen som kan gå och dra upp en söt morot att gnaga på.

Jag brukar så mina i hinkar med planteringsjord eller kompostjord och på så sätt sparar jag plats i odlingslådorna, men det fungerar ju självklart att så rader med dessa godingar i dina pallkragar eller på friland.

Morötter är tacksamt att odla och kräver inte mycket. Jag brukar strössla ut frön utan större eftertanke och sedan gallra bort skotten utefter att de tittar upp så att det blir ett lagom avstånd mellan plantorna. De får det vatten och nån gång varannan vecka en skvätt näring.

Vårlök och gräslök

Att gå ut i trädgården och klippa av ett knippe gräslök och strössla på potatisen eller i en sallad är verkligen lyx. Och det bästa är att det är väldigt enkelt att så gräslök och sedan återkommer den i många år framöver.

Jag gör så att när tjälen släppt och jorden går att bruka så strösslar jag ut frön, täcker med ett lager jord och vattnar ordentligt. Sedan är det bara att vänta på att de små stråna tittar upp. Vattna med jämna mellanrum och ge en skvätt med näring någon gång varannan vecka. I juni kan du skörda din alldeles egenodlade gräslök.

Även vårlök är en bra nybörjargröda, den kan du med fördel så i rader i en pallkrage eller strössla ut i en hink och täcka med jord. De kommer upp snabbt och har löksmaken men är inte alls så skarp som vanlig gullök. Dessa kan du så i flera omgångar under säsongen så har du färsk lök hela sommaren. Till skillnad mot gräslöken är vårlöken ettårig och kommer inte upp igen efter skörd.

Gurka och zucchini

Gurka och zucchini är två rikgivande grödor som du sår inomhus i april för att sedan plantera ut dem i juni. Du vill inte så dessa förtidigt då de bara blir gängliga och lätt får ohyra, Så att peta ner fröna i april brukar vara lagom.

Det som är viktigt att tänka på är att de vill ha det mycket näring och värme. Jag har oftast mina gurkor i växthuset men det fungerar även med ett varmt och soligt läge i trädgården och helst så vindfritt som möjligt. Tänk på att kolla upp hur hög gurkplantan kan bli och se till att den får stöd att klättra på. Tips är att välja en mindre sort som till exempel Piccolo, den ger små gulliga och väldigt goda gurkor.

Zucchini däremot får växa på friland och den kan ge väldigt mycket skörd. Även denna vill ha näring och varmt men är inte lika kinkig som gurkan när det kommer till vind då den inte blir så hög.

Något att tänka på när du planterar dessa fröna till dessa är att de helst ligga på sidan, då ger du den bäst förutsättningar att gro. Om detta låter krångligt så kommer jag visa på instagram hur jag gör 🙂

Sockerärtor

Tänk en krispig solvarm sockerärta i en sallad eller bara knapra på som den är. Det är så lätt att så och odla sockerärtor och är sån enorm skillnad på egenodlade sockerärtor än de du hittar i butiken.

Det absolut enklaste sättet är att bara trycka ner fröna i jorden när tjälen släppt, de ska ner ca 1 cm och täckas med jord. Vattna och se till att de har stöd att klättra på när de kommer upp. Jag brukar lägga fiberväv eller liknade över sådden precis när den är gjord då många fåglar gärna äter fröna 🙂

Cocktailtomater

Tomater är inte särskilt svårt att odla men ju större tomater desto mer kräver de. Ska du till exempel odla en bifftomat så är växthus nästan ett måste och sen blir höga och behöver bindas upp flera gånger per säsong. Men några som inte alls kräver allt detta är cocktailtomaterna eller de små plommontomaterna.

Med en höjd på ca en meter räcker det om du sätter i en stödpinne och kan odlas i både kruka och på friland. De vill ha värme, näring nån gång i veckan och vatten sen klarar de sig själva.

Och lyckan när du ser du röda tomaterna hänga på grenen alldeles solvarma och söta så blir man ju bara lycklig.

Jag hoppas att du som nybörjare vågar testa nått nytt i år och jag kommer att visa hur jag sår och sköter mina plantor på instagram under hela säsongen, så det är bara att hänga med 😊

Och skulle du ha några frågor och funderingar så är det bara att fråga på, lättas är att skicka ett dm på instagram 🌱

Ha en fin dag

Kram Frida