Köksträdgården

Förra våren påbörjade vi projektet “köksträdgård”. I mars startade markarbetet med grävmaskin och gruslass och allt som hör där till. Man kan lugnt säga att detta projektet blev större än vad vi först hade tänkt oss.

Målbilden var tydlig från början. Odlingslådor uppmurade fulla av grönsaker så som morötter, betor, sallad, ärter med mera. Planen var fyra lådor.. Men planen ändrades under resans gång.

Innan bygget av lådor var igång så skulle både marken fixas såklart men också vårt “plank” som vi skulle ha som inramning av platsen. Köksträdgården ligger längst ner i vår trädgård så därför ville vi också skapa insynsskydd. Vi satte armeringsnät mellan ribbdelarna och där har vi planterat murgröna och klematis som ska få klättra upp och skapa en “grön vägg” mot vägen.

Innan vi gick loss på lådorna så skulle vi fixa någon form av trapp ner till denna delen. Vår trädgård lutar väldigt på just denna sidan och det är lite trixigt att få till nivåskillnaderna. Men vi gillar ju betong och sten. Så det var just det, det fick bli! Likaså behövde vi sätta en mur runt om med stenblock för att få till en snygg övergång mellan de rabatter och köksträdgård.

Väl dags för odlingslådorna så bestämde vi oss för att starta med två. Vi byggde upp dem med lecablock med höjden av två block (ca 40 cm) på varandra. Det klurigaste var att få allt rakt. Vattenpass och långa reglar var våra bästa vänner. Vi limmade ihop blocken med stenlim vilket funkade superbra. Det allra svåraste var alla hörn så att de skulle bli raka.

När väl lådorna var färdiglimmade så var det såklart dags att putsa dem. Vi använda vanligt “puts- och murbruk” och min man, Nicklas, skötte själva putsningen. Även här var hörnen mest svåra att få till. Men som ni ser på bilderna så spikade vi fast reglar i blocken för att få hjälp av dem så det blev jämt och rakt.

ÄNTLIGEN börjar det kännas som vi närmar oss plantering. Eller det var en hel del till att fixas med, så som att ralla grus och ösa i massvis med jord. Men så småningom var det dags att plantera!

Planen var hela tiden att bygga fyra lådor. Men när vi väl var klara med två så började vi inse att vi ville ha en sittplats här nere också. Och kanske ett litet drivhus för gurkor. Så vi pausade och framtiden får se vad det blir på andra halvan. Hela sommaren njöt vi av våra nya del i trädgården.

En ny favoritplats!

Kram Therese – Villa Grönska