Min plan med nya blomsterodlingen

Jag och sambon flyttade in på en ny gård i september som inte hade nån typ av odling alls. Endast en trött rabatt runt halva huset, äppelträd som behövs beskäras och andra buskar som också skulle behöva en beskärning. Därför behövs saker göras och jag tänder dela med mig av den tillfälliga planen av blomsterodlingen först. Senare kommer planering av det ätbara, håll ut! Men vi hoppar in i den blivande blomsterodlingen.

Blomsterodlingen

Låda 8 och 9 ser vi på bilderna bredvid ritningen. Här har jag höstsått grönsaker såsom sallad, lök, rödbetor mm. Detta gjorde jag innan jag bestämde att detta skulle fyllas med blomster. Bädd 1-7 och 10-13 kan blir en eller två bäddar som är lite längre eller så kommer de bli pallkragar som på bilden. Jag har inte riktigt bestämt mig där men vi får se. Tanken är att här uppe ska en bädd vara ägnat åt grönt! Det tror jag kommer ge en lummig och härlig känsla.

Jag hade en idé vilken blomma som skulle vara i vilken bädd men det har gått i krasch. Tanken från början var att jag skulle ha lite grönsaker här också men nu har jag valt att flytta alla de till en annan odlingsplats som är ägnad till just detta. Dahliorna skulle exempel vara på bädd 3 men ska de vara där nu är frågan? Jag är sugen att flytta de till nr 7 och ha det lummiga gröna i närheten.

Därför avvaktar jag lite med att bestämma men detta är grund idén som jag utgår ifrån.

Odlingsbäddarnas uppbyggnad

På min tidigare odlingsplats gjorde jag upphöjda bäddar då marken i princip bara bestod av sten och var svår att gräva i. Här på den nya gården är det enkelt att gräva. Därför kommer jag i år att testa att vända tuvorna upp och ned, lägga jordförbättring (ex halm, kvist, hästgödsel mm) och jord. Det blir nästan lika fast utan pappen.

Detta kommer jag göra för jag vet inte riktigt hur denna jord är att odla i men också för att säkra att det blir en bra fart på blommorna i början. Jag vill känna mig säker här då jag är rädd att något skulle gå på tok.

När allt är utplanterat..

Då kommer jag att visa vart allt har hamnat och hur det kommer se ut. Vi kommer kolla på före och efter bilder, jag kommer förklara varför blommorna hamna där de hamna och vi kommer njuta av att allt är klart.

Det kanske blev lite flummigt detta men jag hoppas ni förstår grundidén. Nästa gång pratar vi grönsaksodlingen. Den är jag mer bestämd på vad som ska vara där, men mer säger jag inte nu! Det får ni läsa då.

Ha en fortsatt fin dag,

/Malin – plantornas