5 blommor som är ett måste i odlingen!

Det är inte många blommor i jag odlat som jag inte tyckt om men alla har inte fått lika stor kärlek som dessa fem. De här fem rekommenderar jag starkt till dig som är nybörjare eller har odlat länge men är ute efter något nytt.

1. Rosenskära

Rosenskäran slår jag ett starkt slag för! En blomma som vill ha det lite tufft. Ingen näring under säsongen då den ger mer grönt än blommor. Jag rekommenderar att klippa blommor tidigt för att få en riklig blomning under säsongen. Enbart denna blomma i bukett lyfter ett rum med glädje och med dess vackra enkelhet.

Sorter jag rekommenderar
– Apricotta
– Xsenia
– Vega white

Ny sort för mig i år
– Popsocks white

2. Lejongap

Lejongapen är väl ändå en självklarhet att jag rekommenderar! Jag blev tokförälskad i denna förra sommaren och kommer inte kunna vara utan den. Den är så ståtlig i odlingen och i vas. Den är som rosenskära, vacker med enbart denna i bukett. Den är även mer tålig när det kommer till kyla. Fantastisk helt enkelt!

Sorter jag rekommenderar
– Costa Apricotta
– Madame Butterfly ivory

Ny sort för mig i år
– Bridal Pink

3. Rudbeckia

Vill du ha något som ger lika stor glädje som en solros men är mindre och mer blommande? Då är det Rudbeckia jag rekommenderar. Även denna är tålig mot kyla och står fint i vas. Otroligt vacker att göra buketter med då den är en härlig färgklick!

Sorter jag rekommenderar
– My joy
– Herbstwald

Ny sort för mig i år
– Sahara (dock inte ny för mig men har misslyckats med den, hoppas på att jag får revansch på den i år!)

4. Luktärt

Man vill väl ändå ha ett fång med blomster som doftar i trädgården? Ja självklart! Därför tycker jag man ska ha vackra luktärtor växande på en spaljé i trädgården. De är även fina i buketter. Tänk och få äta frukost utomhus en varm och solig morgon och känna doften av dessa? Nej men snälla, vilken dröm!

Här har jag faktiskt ingen sort jag rekommenderar eller som är ny för mig i år. Jag brukar köpa mix-påsar då jag gillar färgblandningar! Kanske jag köper in en annan sort senare, det kommer jag självklart uppdatera er med!

5. Dahlia

Det här är väl ändå odlingens drottning? Så otroligt många varianter av denna skönhet och det jag gillar mest med den är helt klart att du kan driva upp från frö men för att få en 100% äkta enkelt så kan du driva upp från en knöl. Det sticker ut lite från de andra snittblommorna och därför har jag med den i denna lista.

Sorter jag rekommenderar
– Totally Tangerine
– Lindas Baby
– Wizard of oz
– Bacardi

Ny sort för mig i år
– Strawberry cream
– Sweet suzanne
– Sebastian

Det var mina topp 5 blommor som jag tycker att man SKA ha i odlingen. Håller du med mig? Jag hoppas du fann detta inlägg givande och att du kanske har hittat någon ny sort av dessa som du vill testa i sommar.

Önskar dig en fin fortsatt vecka,

/Malin – Plantornas