Dahlior dahlior dahlior…

Dahlior är definitivt en favoritblomma och jag tror det beror först och främst på att urvalet är galet stort. Det beror också på att den är en klockren snittblomma som är så fin i buketter och som står sig länge i vas. I dagens inlägg tänkte jag fokusera till 100 % på just dahlior.

För ca 5 år sedan tog denna blomma mig med storm och sen dess har sorterna ökat men jag har också gjort aktiva val till vilka som passar hos mig, vilka som har långa stjälkar och passar till snitt och jag är också noga med att jag har ett urval av kulörer och storlek.

Variationen är oändligt. Allt från tallriksdahlior till pompom och dekorativa. Och för min del handlar det om att just ha sina favoriter från varje kategori.

Tallriksdahliorna är inte så många i min rabatt. Dessa har jag bara för att de är så fantastiskt vackra att titta på. Den som alltid har en plats i både hjärta och rabatt är Café au Lait. Jag har både “originalet” men också den som heter “twist”. Ni ser dem i varsitt hörn av bilden. =)

Bolldahlian är min mest använda dahlia av alla. Jag har flera olika sorter i trädgården och jag tycker den är perfekt för att använda i buketter. Cornel Bronze var min allra första dahlia som jag skaffade. Och oj vad jag älskar den. Nyansen av orange och brons gör att den är så vacker till både sommar – som höstbuketter.

På bild 1 ser ni ett gäng favoriter: Fr vänster – Golden Scepter, Copperboy, Sweet Suzanne, Peaches, Copperboy, Sweet Suzanne och Cornel Bronze. På bild 2 ser ni Copper Boy och på bild 3 ser ni Cornel Bronze i en bukett med tillsammans med vita kompisar och den mörkröda dahlian Arabian Night.

De dekorativa dahliorna är också en grupp som gör sig otroligt bra i buketter. De finns både min mindre blommor men också de som har lite större (dock inte lika stora som tallriksdahliorna). Man upptäcker nyheter varje år och förra sommaren kom Molly Raven in i min trädgård och sa “HEJ, jag är här för att stanna”! Wow så vacker och något som jag verkligen älskar med denna skönhet är de mörka stjälkarna och bladen som är mörkt gröna.

En annan skönhet är Daisy Duke. För två somrar sedan var den min mest blommande av alla dahlior. I somras vet jag inte vad som gick fel, men den hade inte alls lika lång blomning. Om det var jag som gjorde något annorlunda eller om knölarna var i ett “mellan år” vet jag inte. Det återstår att se i år tänker jag. Men oavsett så är denna dekorativa dahlia en fröjd för ögat.

Jag vet att jag bara varit och “nosat” på alla sorter som finns. Och för varje nytt år så beställer jag några nyheter som jag hoppas ska komplettera mitt behov och min trädgård. Det försvinner också några som inte levde upp till förväntningarna eller som inte bidrog med något nytt hos mig.

Några av årets nyheter som jag hoppas mycket är: Polka, La Belle Epoque, Jowey Winnie och White Aster.

Kram Therése