Nu öppnar jag dörren till odlingsrummet

Vi har väl alla stått där med dammsugaren i rummet där det helst inte ska komma jord på nånting och ifrågasätter varför man håller på med detta? All denna jord som man hittar åter och återigen överallt i huset när det har fastnat på våra sockar? Ja, jag upplevde det lite väl ofta i min lilla stuga där jag både sov och hade all odling. Ja, det var i samma rum. Nu bor vi större och jag har nu ett eget odlingsrum, välkommen in så kikar vi lite!

Vad finns där inne?

Det är absolut ingenting unikt ett litet rum på några kvadrat i källaren. Grundtemperaturen där inne har legat på ca 6 grader och jag har då ställt in ett element så jag uppnår en bra tempratur på ca 14-16 grader där inne. Då minskar jag risken för att plantorna blir allt för gängliga.

Här inne har jag även en hylla i plåt som är 60 cm, perfekt för mina lampor på 60 cm! I hyllan finner vi även vermikulit, näring, perlite och en sprayflaska som fungerar utmärkt vid ny sådd. Inte för hårt stråle och jag upplever att frön (ex eucalyptusfrön som är mini) fastnar bra på jorden. Ovanpå hyllan finner vi min finfina julplantering som håller på att ge upp! Hyacinterna i den tänker jag testa plantera ut till våren, därav får den vara kvar.

Under bordet har vi förvaring av jord, krukor, plastkrukor, godislådor (nej utan godis i), brätten, lampor m.m. Uppe på finner vi min januari-sådd, petflaska med vattningskork och skobrätten! Perfekta som underlägg för sådder och det gör ingenting ifall vatten skulle spillas eller rinna igenom krukan.

Januarisådden

De fröer som jag har sått hittills är
– Eucalyptus Boxwood
– Eucalyptus Silver dollar
– Pensé mix
– Stjärnflocka
– Blodtopp
– Bukettranunkel
– Jätteverbena
– Förgätmigej
– Riddarsporre

Alla kan faktiskt odla

Ja, visst har jag det extra lyxigt nu när jag har ett rum där jag kan ha ljuset på hur länge jag vill och en bra värme för plantorna. Men allt detta behövs inte egentligen inte. Mycket kan du faktiskt direktså. Du kan även ha sådderna på fönsterbrädan, köpa något tillbehör såsom lampa, brätten mm. Det är du som väljer hur invecklat du vill ha det!

Jag har haft sådder i fönster, under lampor, i rumstemperatur och har lyckats! Lika så med direktsådder. Om jag kan så kan du också. Vi har alla olika utgångslägen och alla sätt fungerar. Du måste bara hitta det sättet som fungerar för dig.

/ Malin – plantornas