Vem är jag egentligen?

Här var det snabba tag och jag hoppade på att skriva om odling direkt. Ingen presentation om mig! Vem är jag som skriver här? Vad är hennes bakgrund? Nu ska ni äntligen få svar!

Basic fakta om mig

Som ni förstår heter jag Malin, jag är född 1996 och blir 28 år i år. Jag bor i östra Jämtland med min kära sambo och vår hund Java. Vi har bott här sen i september 2023. Förutom odling och fotografering gillar jag secondhand, träning och att vara ute i naturen. Fiska är även ett av mina intressen. Att känna lugnet från naturen men samtidigt ha lite spänning och kanske få ett napp. Lite som second hand shopping, haha!

Min odlingsresa

Jag har alltid varit intresserad av trädgård och intresset växte fram hemma hos min mammas moster och kusin. Vi fick rundvandringar varje sommar i deras trädgård och jag älskade att se frukten i fruktträden, blommorna i rabatten och de kraftiga grönsakerna i landet. Där grodde fröet för detta intresse.

2019 hade jag varit ner till Stockholm en sväng och kände att livet på landet ropade på mig. Jag flyttade in i en stuga på mina föräldrars gård och där kom idén om att testa odla grönsaker. Jag gjorde en odlingsbänk och sedan tog det fart i trädgården i zon 7.

2020 byggde vi växthuset och sedan utvecklades det med fler bäddar för varje år.

2021 började jag odla mer blommor än grönsaker och idag odlar jag fortfarande grönsaker men mest blommor.

Det nya för mig i år är att jag har en helt ny trädgård tillsammans med min kära sambo. Nya odlingsbäddar ska göras för blomster och grönsaker. Även ett grönsaksland ska göras. Jag smygstartade faktiskt detta i höstas och har 6 bäddar just nu. Fler blir det till våren!

I samband med flytt gick jag ner en odlingszon och är nu i zon 6. Här kan jag ha fler och lite roligare perenner. Men jag kommer märka störst skillnad på nära sommaren drar igång då jag upplevde en skillnad på ca 1-2 veckor när jag började deja min sambo och vi spenderade tid här. Vi bor alltså i hans hemtrakter.

Nu kommer ni få fortsätta följa mig på min resa med utvecklingen av den nya trädgården och odlingen!

Jag hör hemma med en kamera i min hand

Jag har fotograferat med systemkamera sen jag var ca 13 år. Det blir alltså 15e året jag är förälskad i detta intresse. Absolut har jag, som många andra, svackor i mitt skapande. Men större delen har varit positiv.

Porträtt, landskap, hästar, bröllop, dop och självporträtt har väl varit de jag fotograferat mest genom åren men på senare år har det blivit mycket blomsterporträtt och främst självporträtt. Men även något bröllop och porträtt har letat sig in mellan bilderna på blommorna.

Jag har ägt kameror från olika märken men idag fotograferar jag med en Canon 6D mark II och har två objektiv. 50mm 1,8 och 85mm 1,8! Två fantastiska objektiv som hjälper mig mycket mitt skapande.

Kombinationen av de här två är magi!

Det bästa med mina intressen är nog ändå att jag kan kombinera dom. Jag kan fotografera min odlingsresa från år till år. Ett sätt att få uttrycka mitt kreativa i odling, bukett och fotograferande som jag nu kan dela med dig som läser detta. Förhoppningsvis är det inspirerande också.

Jag har märkt att jag minns bättre när jag ser tillbaka på bilder. Såsom tankar som “den kålen, den måste jag ha nästa år” eller “den blomman var väldigt tråkig, vi skippar den!”. Jag brukar föra kalkylark om detta men ibland hjälper ändå bilderna till lite mer.

Sen att få dela min egna konst där jag har skapat både blomma och grönsak från grunden är ju fantastiskt! Det är som terapi att skapa med båda medlen för mig. Samtidigt får jag njuta av vackra blomster, goda grönsaker och härliga stunder där jag är själv med min bästa vän kameran.

Om ni har några frågor om mig, mitt fotograferande eller odling så är det bara att ställa frågorna till mig! Jag svarar mer än gärna på dina funderingar.

Nu önskar jag er en fin vecka.

/ Malin – plantornas