Älskade amaryllis – såhär väcker jag löken till liv.

Inlägget innehåller rabattkod och reklamlänk för Cramers Blommor.

Jag är en riktig julälskare. Julen är så mysig och det är så roligt att få ha något att sysselsätta sig med i mörka gråkalla november och december. Förra året startade jag igång amaryllisarna precis denna tid. När oktober övergår i november. De började blomma strax före jul och höll i sig över nyår. Första bilden här nedan är fotad på juldagen. Har nog aldrig lyckats få till blomningen så bra. Det brukar alltid vara någon som blommat över och någon som ännu inte gått i blom. Det tar ca 6-8 veckor för en amaryllis att gå i blom. Tiden det tar beror på vilken sort det är och hur varmt den står.

Väcka amaryllisen till liv

Först brukar jag sätta löken i ett glas med ljummet vatten. Där får de stå och dra sig ungefär ett dygn. Namnlapparna gör att jag håller reda på vilka sorter jag ska kombinera i fönstren sen.

Tänk på att det bara är rötterna som ska nudda vattnet. Själva rotkakan och löken ska inte doppas i vattnet.

Sen planterar jag dem i en kruka. Jag fyller på med lecakulor i botten och jord över. Löken planterar jag så ungefär hälften av den står ovan jord. Jag vattnar igenom ordentligt vid plantering och sedan bara väldigt sparsamt om jag känner att jorden är helt torr.

Precis efter jag har planterat dem ställer jag dem på golvet i badrummet där vi har golvvärme. Värme är viktigare än ljus i början. Den rotar sig snabbare om den får lite värme i början.

När första knoppen kikat fram

Efter några veckor, när första knoppen kikar upp är det dags att ställa amaryllisen ljust och vattna lite mer. Var dock noga med att inte vattna för mycket för då kan stängeln börja rangla iväg. Om du vill att amaryllisen ska växa saktare kan du placera den svalare. Vill du i stället påskynda växtprocessen kan du öka på värmen och placera ännu ljusare. Då drivs de i blom snabbare.

Krukorna brukar jag pynta med fönsterlav, mossa eller liknande. Tycker det ser lite mysigare ut än att bara se löken sticka fram ur jorden.

Ta hand om amaryllislöken efter blomning

När amaryllisen har blommat klart är det dags att klippa ner stängeln. Sköt sedan löken som en vanlig krukväxt. Fortsätt vattna och ge näring. När våren och sommaren kommer går det bra att plantera ut dem i rabatten. De kan också stå kvar i sin kruka under sommarhalvåret, men de trivs bra utomhus.

Viktigt att de får komma in innan frosten kommer. Ta fram dem ca 8-10 veckor innan jul och påbörja ditt nya väckningsförsök.

Köp hem amaryllislökar av bra kvalitet

Det är viktigt att amaryllislökarna du köper hem är av god kvalitet. Då ökar chansen att de faktiskt går i blom och blommar rikligt.

Cramers blommor har ett brett utbud av amaryllislökar och tillbehör till julens vackraste blomma. Med koden Johanna10 får du 10% rabatt på alla amaryllisar och tillbehör under länken HÄR.

Erbjudandet gäller fram till den 3 november.



Lycka till med dina amaryllis!