Martins Rabarbermarmelad – passar såväl pigga vårrabarber som trötta höststänger

Jag gillar verkligen att hitta nya och gamla sätt att ta hand om det som finns i trädgården. Det blir saft, sylt, marmelad, pajer, inläggningar, kryddor m.m. Jag kommer förhoppningsvis här i bloggen bjuda på både mat och lite byggprojekt framöver. Först ut så ger jag er min rabarbermarmelad!

Här kommer ett recept på min rabarbermarmelad. Den funkar lika bra att göra på våren som på hösten när rabarbern sjunger sin sista vers innan vintervilan.
Den tar ca 45 min att göra och är åt det sötare hållet. Den fungerar fruktansvärt bra ihop med ost och kex enligt mitt tycke.

Recept för 4 mindre burkar marmelad


Ca 500g rabarber (Jag har bara gjort den med färska rabarber men bör fungera med frysta också).
Nästan en hel vaniljstång
2,5 dl syltsocker
1/4 dl vatten
3/4 dl färskpressad citron

Skär bort det yttersta skalet på rabarbern. Har du plockat späda fina rabarber kan du skippa detta steg. Skiva rabarbern i tunna skivor.
Dela vanliljstången i två delar. Skär sedan längst med ena delens längd och skrapa ur fröna.
Lägg den nyskurna vaniljstången och frön, rabarbern, syltsockret, och vattnet i en kastrull och koka upp. Sänk sedan värmen och låt koka i ca 15-20 min under omrörning.

Jag lät rabarbern småkoka tills den trillade isär, du kan ta av den från spisen tidigare om du vill ha en marmelad med bitar i.
I slutet tillsätter du citronjuicen och den andra delen av vaniljstången och koka en liten stund till. Smaka av!

Ta ur vaniljstängerna. Fördela marmeladen i glasburkar med lock. Låt svalna och förvara svalt och mörkt. Funkar att frysa in och de håller i kylskåp i ca 3-4 veckor men som vanligt, lukta, smaka, titta när du ska använda marmeladen.

PS. Du kan ha i lite röd karamellfärg om du vill ha en finare mer röd färg på marmeladen.

Lycka till!