En exotisk innergård med mormorskänsla, planteringar som ger insynsskydd och en maximerad köksträdgård – Här är mina trädgårdstankar inför 2023

För nästan exakt ett år sedan stod vi här som nyblivna ägare av Stjärneberg. Det gamla säteriet med anor från 1600-talet och en tomt på nästan 7000 kvadratmeter. Sedan dess har vi anlagt köksträdgården och påbörjat lite provgrävningar på innergården. Samtidigt har vi via gamla bilder fått se en del av hur trädgården såg ut en gång i tiden. Så nu känner vi oss redo att skapa vår egen trädgård med inspiration ifrån svunna tider. Men även inspiration från lite varmare breddgrader. Allt med den biologiska mångfalden och de kulturhistoriska värdena på platsen i åtanke.

Trädgårdsplanerna 2023

  • Anlägga innergårdens planteringar och uteplatser
  • Plantera exotiska träd och buskar på innergården, med fokus på ätbara växter
  • Fortsätta plantera buskar, träd och perenner mot vägen för att skapa en insynsskyddad oas för oss och djuren runtomkring.
  • Planera köksträdgården så vi får så stor skörd som möjlig av det vi helst äter.
  • Anlägga en örtagård utanför köksfönstret.

Under 2023 skulle man kunna säga att vi lägger grunden för stora delar av trädgården som inte är skog eller berg. Tanken är att den ska få en känsla av Cottage garden eller mormorsträdgård, så som vi ser att den en gång haft. Innergården kommer att utmärka sig med sitt växtval och även vara den plats där vi ser oss tillbringa mest tid med vänner och bekanta. Och där ska det vara fullt av värmeälskande lite exotiska växter. För mig som kommer ifrån odlingszon 5 är det här en dröm som hängt med så länge jag kan minnas och det känns lite overkligt att kunna förverkliga den.

Den exotiska innergården

Innergården är stor och har ett otroligt skyddat läge. Här inne ska vi skapa en insynsskyddad oas med lite ovanligare växter jag samlat på mig under åren.
Det blir stora rabatter med träd, buskar och perenner där kullerstensklädda gångar slingrar emellan. En stor pergola med vindruvor och blåregn klättrandes på och förhoppningsvis även en damm.
Växterna som jag kommer plantera här är bland annat kaki, persika, aprikos, fikon, mullbär, pawpaw, ginkgo, sichuanpeppar, granatäpple, mandel med flera.

Ihop med de här träden och buskarna blir det en blandning av traditionella mormorsväxter som stockrosor, lavendel, stäppsalvia, malva, stärnflocka med flera.

Det här är nog det projekt jag ser fram emot allra mest i år!
Och jag kan avslöja att vi redan tjuvstartat och planterat några träd och buskar. Som tur är har vi fått låna en minigrävare och vissa tycker den är så rolig att jag får hålla koll så inte för mycket grävs upp.

Plantera för insynsskydd

Vi har en liten mysig väg kantad av en gammal allé som går förbi huset, en gång var det vägen till säteriet. Det är inte många bilar som åker där men är ett vanligt promadstråk som är helt öppet in mot trädgården så det är total insyn på hela baksidan. Redan i höstas började jag plantera en större plantering med blodfläder som bas utmed en del av den sträckan och den vill jag utöka under året.

Tanken med planteringarna är att ge känslan av små skogsbryn som skapar mysiga trädgårdsrum istället för en stängd vägg mot vägen.
Så i år ska jag fortsätta att plantera utmed sträckan och få ihop det med den övriga trädgården. Det här blir lite av en utmaning då marken på vissa delar väldigt blöt, allra helst nu på vintern.

Maximera köksträdgården

Under 2022 blev den stora köksträdgården i princip klar. Jag anlade den helt och hållet med No dig-metoden och det blev så himla bra! Men jag hann aldrig planera mina sådder. Utan passade på att så gamla fröer för att rensa ur bland fröpåsarna. Man kan säga att en del inte grodde alls men det som kom igång växte helt otroligt bra! Så i år ska jag planera köksträdgården så att vi får en stor skörd av det vi äter allra mest. Allra helst av sådant som går att lagra över vintern.
Så redan nu har jag sått purjolök och rotselleri, de är perfekta kantväxter och kan klämmas in lite överallt i köksträdgården. Och så har jag sått en mängd kronärtskockor, för de är så vackra. Annars är det exempelvis potatis, morötter, palsternacka, betor, bönor och persilja som hela familjen ser mest fram mot stora skördar av.
Sedan ska jag fortsätta att plantera mer av fleråriga ätbara växter.
Det blir en massa sparris, perenna lökar, funkia och så ska nog wasabin få en plats i skuggan under körsbärsplommonet.

Ja du hör, det finns en hel del planer så vi får se hur långt vi kommer med allting i år. Det viktigaste för mig just nu är att känna att jag planerar för framtiden i trädgården. Både för mig och min familj och för den biologiska mångfalden.
Drömmen är att så småningom ha ett arboretum och visningsträdgård här på gården där du har möjlighet att komma på besök.

Och allting jag planterar och planerar här i trädgården kommer jag att lägga in här i Oh!Garden. Helt perfekt, även jag som jobbar med trädgård kan behöva en påminnelse om skötseln för växterna. Eller vart jag har planterat vad. Vad är det man brukar säga, skomakarens barn? Jag tycker det är så kul att du vill hänga med på resan och jag hoppas du ska bli inspirerad! Kram Malou